Eetrist võib saada Eestis salakaup

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimipudel. Illustratiivne foto.
Ravimipudel. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius arvab, et rahva seas populaarse eetri tarnimise lõpetamine võib tähendada, et seda tuuakse senisest rohkem maale salakaubana.

17. aprillil teatas Norra tootja Den Norske Eterfabrikk, et lõpetab Eestis ravimi Anaesthetic Ether inhalatsioonilahuse (toimeaine narkoosieeter) müügi. Edasised tarned lõpetati ning teisi narkoosieetrit sisaldavaid preparaate Eesti ravimiregistris ei ole.

«Ma ei oska hetkel kommenteerida, kui tõenäoline on, et mõni tootja soovib taotleda müügiluba narkoosieetrile. See sõltub ravimifirmade otsustest, hetkel me ei tea, et mõnel firmal oleks sellist huvi,» sõnas Laius.

Eetrit müüdi aastas umbes 10 000 liitrit. Kuigi piirkondlikku statistikat ravimiametil ei ole, võib arvata, et tarbijaid oli kõige rohkem just Lõuna-Eestis ja eriti Setumaal, kus eetrit joodi kombe kohaselt külmetushaiguste raviks. Eetrit kasutati ka liigestele määrimiseks ja kompressiks.

Kuna populaarne ravim on apteekides lõpukorral, on Laiuse sõnul olemas oht, et eetrit aina enam salakaubana hangitakse. «Salakaubana toodavate ravimite kvaliteedi kohta puudub informatsioon ning seetõttu ongi nende kasutamine ohtlik – kunagi ei saa kindel olla, et tegemist on kvaliteetse tootega,» hoiatas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles