Muusika turgutab enneaegseid beebisid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil enneaegne beebi Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku intensiivraviosakonnas.
Pildil enneaegne beebi Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku intensiivraviosakonnas. Foto: Ove Maidla
Kanada teadlased leidsid, et haiglates, kus enneaegselt sündinud lastele muusikat mängitakse, kasvavad ja kosuvad beebid kiiremini.

Lisaks sellele, et lapsed on rahulikumad, võtavad kiiremini kaalus juurde ja pääsevad varem haiglast välja, muudab muusika ka lapsevanemaid rahulikumaks, kirjutab BBC News.

Kanada uurijad analüüsisid üheksat varasemat uuringut ja leidsid, et muusika mõjub valuvaigistina ja aitab imikutel paremini süüa. Samuti mõjub see soodsalt südamele ja hingamisele.

Kuus Alberta Ülikooli teadlaste analüüsitud uuringut käsitlesid beebidele muusika mängimist valu põhjustavate protseduuride, näiteks ümberlõikamise ajal. Üks uuring keskendus muusika ja söömise suhetele ning kaks tööd uurisid muusika mõju füsioloogiale ja käitumisele.

Enamik uuringutes hõlmatud haiglaid mängis beebidele unelaule, millele oli vahel lisatud muid helisid, näiteks südamelööke ja hääli, mida laps emaüsas kuulda võib. Üks haigla mängis imikutele naislaulja esitatud unelaulu, mida saatis harf, teised haiglad eelistasid aga klassikalist muusikat, näiteks Mozarti teoseid.

«Leidsime esialgseid tõendeid selle kohta, et muusika võib avaldada soodat mõju füsioloogilistele näitajatele ning käitumisele ja vähendada valulike meditsiiniliste protseduuride ajal valutunnet,» võttis doktor Manoj Kumari uurimisrühm tulemused kokku.

Sünnitusabi professor Andrew Shennan nimetas uuringu tulemusi huvitavateks. «Esialgsed tõendid selle kohta, et enneaegsetele beebidele muusika mängimine võib käitumisele soodsat mõjuda ja valu vähendada, on väga huvitavad ja nendega tuleks arvestada,» sõnas ta.

«Ehkki sel alal tuleb teha edasisi uuringuid, näitavad need tulemused, et võib leiduda lihtne ja säästlik viis, kuidas enneaegselt sündinute tervist edendada,» lõpetas Shennan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles