Perfektsionism häirib naiste tööd ja pereelu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa naistest tunneb end nii tööl kui kodus ebapädevana
Suur osa naistest tunneb end nii tööl kui kodus ebapädevana Foto: AFP / Scanpix
USAs tehtud uuring näitas, et naiste seas on meestest rohkem neid, kes seavad endale nii kodus kui tööl väga kõrgeid eesmärke, kuid tunnevad pidevalt süüd, et ei suuda neid saavutada.

Uuringus osales 288 täiskasvanut, kes töötasid nädalas vähemalt 20 tundi, kirjutab BBC News.

80 protsenti neist kasvatas vähemalt üht last ning enamik oli abielus. Uuringu jaoks täitsid osalejad küsimustiku, kus neil tuli märkida, mil määral on nad nõus väidetega nagu «Perega veedetud aeg segab mu töökohustuste täitmist» ja «Koju jõudes olen tavaliselt omadega nii läbi, et ei osale perekondlikes tegevustes.»

Vastuste põhjal jagati osalejad kolme gruppi: need, kes seadsid endale väga kõrgeid standardeid, kuid tundsid, et ei suuda neid täita; need vastajad, kes ootasid endalt samuti palju, kuid olid oma saavutustega rahul ja kolmas grupp, kuhu kuulujatel perfektsionismi ei täheldatud.

Selgus, et 38 protsenti naisi tundis, et ei vasta tööl enda seatud nõuetele. Meeste seas oli sama näitaja 24 protsenti.

Kodu ja pereelu koha pealt tundsid end ebapädevana 30 protsenti naistest ning 17 protsenti meestest.

Neid perfektsioniste, kes oma saavutustega rahul olid, leidus rohkem meeste seas.

Uuringut juhtinud psühholoogia abiprofessor Jacqueline Mitchelson Auburni Ülikoolist ütles, et meeste ja naiste vahel ilmnenud suur erinevus on väga üllatav, kuna varasemates uuringutes pole seda esinenud.

Ta pakkus välja, et selle põhjuseks võib olla ühiskonna kahetine suhtumine naiste töölkäimisse – ühelt poolt eeldatakse, et naised teeksid edukat karjääri, teisalt aga oodatakse neilt kodule ja perele pühendumist.

Seda oletust toetas ka Lancasteri ülikooli organisatsioonikäitumise professor Cary Cooper, kelle sõnul tekitab töö ja pereelu kombineerimine naistes süütunnet.

«Kutsume seda kahes vahetuses töötamiseks – naised püüavad žongleerida töötamise ja tööl edukas olemise ning koduste ülesannete täitmisega, kusjuures mehed aitavad neid seejuures äärmiselt vähe,» selgitas Cooper.

«Siis tunnevad nad end süüdi olevat ning neil läheb tööl halvasti, sest nad peavad kodule pühenduma, aga kodus segavad neid tööülesanded,» lisas professor. «Naised kannatavad perfektsionismi käes. Üldiselt on nad kohusetundlikumad ja annavad endast sada protsenti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles