Uuring: tugisukad ei aita trombe ennetada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trombid tekivad sageli just jalgades
Trombid tekivad sageli just jalgades Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Mitme tuhande inimesega tehtud katsed näitavad, et tugisukad, mida insuldi üle elanud patsientidel jalgades tekkida võivate trombide ennetamiseks kanda lastakse, tegelikult ei aita.

Verevoolu takistavad trombid võivad südame või ajuni jõudes saatuslikuks saada ning nende ennetamiseks kasutatakse lisaks ravimitele või ravimite asemel ka tugisukki, mis parandavad jalgade verevarustust, kirjutab CBC News.

2500 insuldi üle elanud Austraalia, Suurbritannia ja Itaalia patsiendiga tehtud katsed näitasid aga, et tugisukad ei vähendanud trombide tekke riski ning avaldasid ka ebameeldivaid kõrvaltoimeid.

Pooled uuringus osalenutest kandsid lisaks tavalisele ravile ka tugisukki, teised mitte. 7-10 ja 25-30 päeva pärast tehti osalejate jalgadest ultrahelipilt.

Selgus, et selle aja jooksul tekkis trombe kümnel protsendil mõlema rühma liikmetest. Tugisukki kandnud rühmas kaebas aga viis protsenti osalejatest kõrvalmõjude, näiteks nahaprobleemide ja villide tekke üle.

Ameerika Südameliidu president doktor Ralph Sacco ütles, et sukkade nii nõrk mõju võib veenda arste neid edaspidi vähem soovitama.

Uuringut rahastasid mitmed USA ja Suurbritannia riiklikud asutused ja terviseorganisatsioonid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles