Rootsi kuulutati Euroopa «suguhaiguste pealinnaks»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp.
Rootsi lipp. Foto: SCANPIX

The Locali teatel otsivad suguhaigustele nagu klamüüdia ja gonorröa kõige tihedamini ravi rootslased, kellele järgnevad sakslased ja britid.

«Aina suurem hulk Rootsi noori on teadlikud, et paljudel suguhaigustel ei ole märgatavaid sümptomeid, seetõttu on nad altid ennast igaks juhuks testima,» sõnas Rootsi Seksuaalhariduse Liidu (Riksförbundet för Sexuell Upplysning, RFSU) ekspert Pelle Ullholm, kirjutab The Local.

Veebinõustamiskeskuse HealthExpress andmetel on Euroopas suguhaiguste esinemissagedus märgatavalt tõusnud, vahendab Daily Mail. Klamüüdia on Euroopas levinuim suguhaigus.

Ullholmi uuringu tulemused ei üllatunud ning ta tõi põhjenduseks aina suureneva teadlikkuse seksuaalsel teel levivate haiguste kohta ning testimise lihtsamaks ja kättesaadavamaks muutumise.

«Kuigi ma ei saa teiste riikide eest rääkida, on Rootsis hulk noortesõbralikke kliinikuid, kus noored tunnevad ennast mugavalt, et nõu ja ravi küsida,» ütles Ullholm. Ta lisas, et Rootsi seadused kohustavad teatud suguhaiguste, sealhulgas HIVi ja klamüüdia, avastamise puhul inimesi teavitama oma praeguseid ja endiseid partnereid. «Nende jaoks on ravi tasuta, kuid nad on kohustatud oma partnereid sellest teavitama,» sõnas Ullholm.

HealthExpressi nõuandja doktor Hilary Jones ütles, et Rootsi suguhaiguste diagnoosimise osas hea näide, mida võiksid järgida ka teised Euroopa riigid. «Kuigi Rootsi seadused võivad tunduda karmid, võivad need aidata teisi Euroopa Liidu riike võitluses aina kasvavate suguhaiguste juhtude puhul,» lisas ta.

Ullholm tõi ka välja, et võrreldes teiste riikidega on rootslased kauem vallalised ning see võib kaasa tuua ka suurema seksuaalpartnerite hulga.

Lisaks tõi hiljutine uuring välja, et pooled Rootsi noortest ei kasuta uue partneriga kondoomi ning 30 protsenti rootslastest ei kasuta ühtegi rasestumisvastast vahendit. «Ilmselgelt on vaja neid protsente vähendada,» kommenteeris Ullholm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles