Sääsehammustus jättis inglanna nädalateks halvatuks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsehammustus.
Sääsehammustus. Foto: Toomas Huik / Postimees

Suurbritanniast pärit noor naine sai ajal, kui ta Austraalias töötas, sääselt hammustada ja jäi pärast seda kolmeks nädalaks kaelast allapoole halvatuks ning neljaks kuuks ratastooli.

23-aastane Natasha Porter ei tundnud paar nädalat hiljem enam oma varbaid. Ta läks apteeki nõu küsima, ja sealt öeldi talle, et tegemist on ilmselt allergilise reaktsiooniga, mida võimedab stress, vahendab Nature World News.

Olukord läks aga mõne päeva pärast hullemaks, kui naine ei tundnud enam oma käsi. «Iga kord, kui ma magama läksin, kartsin, et ei ärka enam üles,» ütles Porter. «Suutsin mõelda vaid sellele, et olen ainult 23-aastane ja ma ei taha veel surra,» lisas noor naine.

Seejärel läks Porter haiglasse ja seal avastati, et sääsehammustus oli päästikuks haruldase Guillain-Barré sündroomi tekkel, mille puhul hakkab inimese immuunsüsteem iseennast ründama. Imeväel tervenes aga Porter kiiresti ning on praeguseks tagasi oma kodumaal. 

Eesti Lihasehaigete Seltsi andmetel on Guillain-Barreé sündroom harvaesinev dramaatiline haigus, mille korral käte-jalgade tuimusele ja «sipelgate-jooksmise-tundele» järgneb kiiresti süvenev nõrgenemine. Esmalt ilmneb nõrkus jalgades, siis kätes ja jõuab haripunkti 1-3 nädala jooksul. Patsient võib jääda täiesti halvatuks ning vajada hingamisabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles