Vein aitab sapikive ennetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannias East Anglia ülikoolis tehtud uuring näitas, et vein aitab ennetada sapikivide teket.

Teadlased uurisid kümne aasta jooksul 25 639 inimeste toitumis- ja veini tarbimise harjumusi, kirjutab The Telegraph.

Juba varem on teadlased teinud kindlaks, et mõõdukas veinijoomine aitab mitmeid haigusi ennetada, ka sapikive. Siiani aga ei teatud, milline veinikogus sapikivide puhul sobiv on.

Uuringu ajal tekkisid 267 katsealusel sapikivid.  Need isikud ei joonud veini, vaid eelistasid muid alkohoolseid jooke.

Neil aga, kes jõid päevas kuni kaks klaasi veini, vähenes sapikivide tekkevõimalus.

«Iga klaas veini vähendas sapikivide tekkevõimalust kolmandiku võrra. See uuring andis uut informatsiooni sapikivide kohta» selgitas gastroenteroloog Andrew Hart.

Teadlaste sõnul võtsid nad sapikivide ennetamise uuringus arvesse nii söömisharjumused, kehakaalu kui ka alkoholi tarbimise.

Teadlaste sõnul piisab sapikivide ennetamiseks 175 milliliitrist veinist päevas. See on meditsiinimõistes kaks ühikut.

Arstid soovitavad naistel piirduda kuni kahe ühiku veiniga päevas ja meestel kuni nelja ühiku veiniga.

Sapikivitõbi on äge või krooniline  haigus, mille puhul  sapipõies ja –juhades  tekivad kivid.  Sapikivi võib olla liivatera- kuni kanamunasuurune.  Eristatakse kolesterool-,  pigment- ja segakive.  Kivide liikumine põhjustab teravat valu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles