Raskes liiklusõnnetuses viga saanud naise jaoks leiti doonorid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paides.
DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX
Doonoripäev Paides. DMITRI KOTJUH, JÄRVA TEATAJA/SCANPIX Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Alates möödunud nädala lõpust levib Facebookis info, et TÜ Kliinikumi verekeskus vajab kiiresti 0 Rh negatiivset verd neljapäeval Jõgevamaal raskes avariis viga saanud naise päästmiseks. Abipalvele reageeris palju inimesi, ainuüksi reedel sai verekeskus 0 Rh negatiivset verd ühtekokku 20-lt doonorilt.

TÜ Kliinikumi avalikkussuhete juhi Kristi Taela sõnul on Jõgevamaal, Kaarepere lähistel raskes avariis viga saanud naine kliinikumis ravil. «Palume doonoreile edastada südamest siirad tänusõnad abi eest,» ütles Tael.

Kui mõne veregrupi varud hakkavad vähenema, kutsub verekeskus doonoreid aktiivselt verd loovutama. Vahel levitavad inimesed ka omal algatusel üleskutseid vereloovutamiseks. «Ka seekord võime öelda, et doonoreid tuli nii tänu verekeskuse kutsele kui ka inimeste seas levinud abipalvele,» märkis Tael. 

Kliinikum palub verekeskusesse tulla ka 0 Rh positiivse veregrupiga doonoritel. «Ilmad on suvised, tulemas on puhkuste aeg ning see mõjutab ka doonorite käitumist, sest vereloovutajaid on suvel vähem,» selgitas Tael.

Erakorralisi olukordi, kui verekeskus peab doonoreid kutsuma verd loovutama, tuleb ette, tõdes Tael, kes ei osanud aga nende sagedust kommenteerida.

Vajadusel teevad Eesti verekeskused omavahel ka koostööd. Vere sobivus ei selgu aga kohe peale vereloovutust, sest verd kontrollitakse põhjalikult ning selleks kulub aega. «Ent meil on alati ka omal varud olemas. Kui näeme, et vajadus hakkab suurenema, siis reageerime sellele kohe kiiresti, mitte alles siis, kui varud on päris otsas,» tõdes Tael.

0 Rh negatiivne esinemissagedus Eesti elanikkonnas on vaid 4,3 protsenti. 0-veregrupiga reesusnegatiivset doonorit võib aga nimetada universaalseks doonoriks, kuna tema punalibled sobivad ülekandeks kõikidele patsientidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles