Terviseamet hoiatab uue ohtliku viirushaiguse eest

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia tervishoiuminister Abdullah külastas uude viirusesse nakatunud patsiente al-Ahsaa piirkonnas.
Saudi Araabia tervishoiuminister Abdullah külastas uude viirusesse nakatunud patsiente al-Ahsaa piirkonnas. Foto: AFP / Scanpix

Terviseameti teatel oli Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) ja Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (ECDC) andmetel eilse seisuga maailmas laboratoorselt diagnoositud 64 uut koroonaviiruse MERS-CoV haigusjuhtu, neist 38 on lõppenud surmaga.

Lähis-Idas leviv koroonaviirus on jõudnud ka kolme Euroopa riiki, kus on registreeritud kokku 11 haigusjuhtu: kolm Itaalias, kaks Prantsusmaal, kaks Saksamaal ja neli Suurbritannias.

49 haigusjuhtu on registreeritud Saudi Araabias (neist 23 olid seotud Al-Ahsa regiooniga), kaks registreeriti Jordaanias ning kaks Tuneesias. Kõik Euroopas registreeritud esmajuhud olid seotud reisimisega Lähis-Ida maadesse.

Kahel juhul registreeriti nakkuse levik tervishoiuasutustes. Neist üks juhtum leidis aset Prantsusmaal, kus inimesed olid ravil ühes palatis ja teine Suurbritannias, kus haiget külastas tema sugulane. 79 protsenti haigestunutest on mehed vanuses 29–94 eluaastat.

Raskekujulised haigus- ja surmajuhud on registreeritud peamiselt nende hulgas, kellel on olnud kaasuvaid haiguseid. Täiendavat rolli haiguse levikus võib omada immuunpuudulikkus, mis on tekkinud haiguse või ravi tagajärjel, mis võib muuta haiguse kliinilist pilti. Näiteks Prantsusmaa juhul ei olnud esmased haigusnähud respiratoorsete sümptomitega.

Terviseameti teatel peaksid inimesed Lähis-Ida maadesse reisides teadma, et:

  • riskipiirkonnaks on praeguse seisuga arvatud järgmised Lähis-Ida riigid: Saudi Araabia, Katar, Jordaania, Ühendatud Araabia Emiraadid ja naaberriigid Bahrein, Kuveit, Iraak, Israel, Liibüa, Oman, Süüria ja Jeemen;
  • nakkusallikas ja viiruse levikutee on alles selgitamisel. Viiruse levik inimeselt inimesele on piiratud, seega on oluline järgida hügieenireeglitest kinnipidamist;
  • väldi lähikontakti inimestega, kellel on respiratoorsele haigestumisele viitavad sümptomid: nohu, köha jne;
  • pese käsi, eriti kui oli kontakt haigega või olid tema läheduses;
  • söö ainult kuumtöödeldud (vähemalt +70 kraadini) toitu, pese hoolega puuvilju ja juurvilju, ära joo tundmatu kvaliteediga vett;
  • väldi linnu- ja loomaturgude/loomafarmide  külastamist.

Riskipiirkondadest saabujatele:

Riskipiirkondadest tagasi pöördunud reisijatel soovitatakse jälgida 14 päeva jooksul oma tervislikku seisundit. Kui tekivad respiratoorsed haigusnähud (palavik, millega kaasneb kas köha, peavalu, kurguvalu või hingamisraskused), tuleb helistada arstile ja anda talle muuhulgas teada ka oma reisist uue koroonaviiruse riskipiirkonda.

Kui oled ise haige, hoia teistega vahet, et ka nemad ei haigestuks. Köha ja nohu korral kata nina ja suu pabersalvrätikuga ning viska see pärast kasutamist prügikasti. Ootamatu aevastuse või köhahoo korral sobib suu ja nina katmiseks ka varrukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles