Uuring: kolimine kasvatab teismeliste enesetapuriski

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: kolimine kasvatab teismeliste enesetapuriski
Uuring: kolimine kasvatab teismeliste enesetapuriski Foto: SCANPIX

Kolimine võib ükskõik kellele stressi tekitada, kuid eriliselt raske on see teismelistele.

Taanis tehtud uuring näitas, et mida enam teismelised peavad kolima, seda suuremaks kasvab enesetapurisk, vahendab STT väljaannet The Archives of General Psychiatry.

Uuringus vaadeldi 4000 enesetappu üritanud 11 – 17-aastase noore terviseandmeid ning rahvastikuregistrist saadud infot nende perekondade kolimiste kohta.

Tulemused näitasid, et teismeliseeas 3 – 5 korda kolinud lastel oli kaks korda suurem oht teha enesetapp, kui neil lastel, kes lapsepõlves elasid ühes kohas.

Kui lapsed olid kolinud kümme kordas, siis kasvas enesetapurisk neljakordseks.

Uuringut juhtinud Ping Quini sõnul ei saa teha järeldust, et ainult kolimine võib viia enesetapuni, kuid need kaks asja on siiski omavahel seotud.

Uus uuring kinnitab ka varasemaid uuringuid, mis näitasid, et liiga sage elukohavahetus tekitab vaimse tervise probleeme.

Uuring kinnitas ka seda, et liiga sagedasti kodukohta ja kooli vahetavad lapsed saadav koolis halvemini hakkama ja jätavad kooli sagedamini pooleli, kui teised lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles