Kas Downi sündroomi testid on diskrimineerivad?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
90 protsenti naistest otsustab Downi sündroomi testi positiivse tulemuse korral abordi kasuks
90 protsenti naistest otsustab Downi sündroomi testi positiivse tulemuse korral abordi kasuks Foto: Caro / Scanpix
Kanadas Quebeci provintsis soovib tervishoiuminister kõigile rasedatele Downi sündroomi teste võimaldada, kuid haigust põdevate inimeste hinnangul oleks see diskrimineeriv.

Praegu saavad Quebecis tasuta testi teha vaid 35-aastased ja vanemad rasedad, kirjutab CBC News.

Nüüd on aga välja käidud ettepanek, et test võiks igale soovijale tasuta olla ning enamik provintsi elanikke toetab seda. Paljud Downi sündroomiga kanadalased usuvad aga, et kõigile rasedatele tasuta testide pakkumise seadustamine võrduks institutsionaliseeritud diskrimineerimisega.

Nimelt katkestab teiste maade statistika põhjal 90 protsenti naistest pärast positiivset testitulemust raseduse. Mullu sündis Quebecis 115 Downi sündroomiga last.

«Minusuguseid inimesi siis enam poleks,» sõnas Downi sündroomiga Maude Richard CBC Newsile. Ka Roselyne Chevrette ütles reporterile pisarsilmil, et on uhke oma ema üle, kes ta haigusele vaatamata sünnitada otsustas.

Chevrette’i sõnul saadaks universaalne tasuta testi tegemise õigus inimestele Downi sündroomi põdejate kohta vale sõnumi ja süvendaks veelgi haigusega seotud eelarvamusi. Ta kutsus provintsi tervishoiuministrit Yves Bolduci üles enne otsuse langetamist haiguse põdejatega kohtuma ja vestlema.

Ministrile teste puudutavate uuendusettepanekute koostamises osalenud tervishoiuametnik Ghislaine Langavant möönis, et sageli on tulevastel vanematel Downi sündroomi kohta liiga vähe infot.

«Vahel ei anta neile üldse infot,» tõi Langavant näiteks. «Vahel küsitakse neilt lihtsalt, kas te tahate, et teie laps oleks normaalne või mitte. Sel juhul vastavad vanemad loomulikult, et nad tahavad, et laps normaalne oleks.»

«Siis öeldakse neile, et Downi sündroomiga lapsega kaasneb nii suur risk. Aga nad ei tea, mida see tähendab ja neil pole võimalik rääkida vanematega, kes Downi sündroomiga lapsi kasvatavad. Seega ei tea nad, mida see otsus kaasa toob,» kirjelda Langavant.

Provintsi tervishoiuminister pole oma lõplikku otsust veel langetanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles