Paljud Kanada noored ei tea, kas on seksinud või mitte

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Kanadas Torontos tehtud teismeliste seksuaalkäitumist käsitlevast uuringust selgus, et paljud noored ei oska öelda, kas on juba seksinud või mitte.

«Meie jaoks oli väga üllatav, et paljud noored polnud kindlad, kas on seksinud või mitte,» vahendab CBC News küsitluse korraldamises osalenud Yorki ülikooli keskkonnauuringute professori Sarah Flickeri sõnu.

«Ja isegi nende seas, kes ei osanud kindlalt vastata, oli neid, kes ütlesid, et on kogenud oraalset, anaalset või vaginaalset seksi,» imestas Flicker.

Sellest järeldasid uurijad, et paljud noored on küll seksuaalselt aktiivsed, kuid neil napib selleteemalist informatsiooni.

Uuring sündis mitmete Kanada ülikoolide ja tervishoiuasutuste koostöös ning selles küsitleti 1216 Toronto teismelist vanuses 13-18. Osalejaid, kelle seas oli erineva etnilise tausta ja seksuaalse orientatsiooniga noori, küsitlesid nende eakaaslased.

Intervjueerija David Anokye sõnul selgus, et noored tahavad teada rohkem HIVi ja aidsi ning raseduse ja selle ennetamisega seotud teemadest. Ta mainis, et seksuaalhariduses pannakse liialt suurt rõhku teismeliste hirmutamisele, kuid see ei takista neil seksuaalselt aktiivne olemist.

Intervjuudest selgus, et 69 protsenti osalejaist oli intiimpartnerit suudelnud, veerand oli proovinud oraalseksi, 27 protsenti vaginaalset vahekorda ja seitse protsenti anaalseksi. 24 protsenti vastajaist ütles, et neil pole seksuaalseid kogemusi ja 37 protsenti vastajaist olid seksuaalselt aktiivsed. Kaheksa protsenti noortest ütles, et pole saanud mingisugust seksuaalharidust.

Nii poisid kui tüdrukud ütlesid, et saavad seksiga seotud infot peamiselt sõpradelt, aga eelistaksid professionaalsemaid allikaid, näiteks arste, õdesid või õpetajaid. 83 protsenti vastajaist ütles, et pole kunagi julgenud seksiga seotud probleemidega arsti poole pöörduda, kuna kardavad hukkamõistu ja privaatsuse puudumist.

Uurijate sõnul näitavad tulemused kujukalt, et eakohase seksuaalkasvatusega tuleks alustada juba lasteaias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles