Kassikaka võib olla ohtlik

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass
Kass Foto: Elmo Riig / Sakala

Kassi väljaheites võib leiduda parasiit nimega Toxoplasma gondii, millele kodukassid ja teised kaslased on peremeesorganismiks. Parasiit võib kahjustada loodet, kui rase naine parasiidiga kokku puutub, seetõttu ei soovitata rasedatel kassiliiva vahetada.

Stanley Meditsiiniliste Uuringute Instituudi (Stanley Medical Research Institute) tegevjuht doktor E. Fuller Torrey ja doktor Robert H. Yolken, Stanley Neuroviroloogia Labori (Stanley Laboratory of Developmental Neurovirology) direktor, avaldasid teadusajakirjas artikli «Maa elukad: loomad, inimesed ja haigused» («Beasts of the Earth: Animals, Humans and Disease»), kus nad kirjutavad, et kassi väljaheites võib leiduda parasiite nimega Toxoplasma ootsüst, vahendab CNN.

Hiljutised uuringud näitavad, et skisofreenia, obsessiiv-kompulsiivhäire, reumaatilise artriidi ja ajukasvajatega inimeste kehas leidub suurema tõenäosusega Toxoplasma gondii antikehi. Väidetakse, et parasiit võib halvendada mälu ning inimese kognitiivseid võimeid. Sama parasiit võib aidsihaigetel ja teistel puuduliku immuunsüsteemiga inimestel tekitada tõsiseid ajuinfektsioone.

Torrey ja Yolkeni andmetel on USAs hinnanguliselt 82 miljonit kodukassi ning 25 kuni 60 miljonit kodutut kassi ning need arvud on viimaste aastate jooksul kiiresti suurenenud. Californias läbi viidud uuringute põhjal toodavad kassid 1,2 miljonit tonni väljaheiteid aastas ning hinnanguliselt kannab Toxoplasma gondii parasiiti umbes üks protsent kassidest.

Torrey rääkis, et Toxoplasma gondii nakkavat vormi, mida leidub kasside väljaheites, nimetatakse ootsüstiks. «Üks kass võib kanda miljoneid ootsüste ning igaüks neist võib niiskes mullas elutseda poolteist aastat või kauemgi,» sõnas Torrey. «Teadlaste arvates piisab vaid ühest ootsüstist, et inimest nakatada ning see on väga murettekitav,» lisas ta.

Torrey ja Yolken rõhutavad, et toakassid, kes kunagi väljas ei käi, parasiiti suure tõenäosusega ei kanna. Pea kõik kassid, kes nakatuvad ja kannavad ootsüste edasi, on õuekassid. Kuna kassid ei tunne territooriumi piire, võivad võõrad kassid parasiidi inimese koduaeda või laste mänguväljakule kanda.

Kuidas parasiidist hoiduda

Kassiliiv tuleks hoolikalt prügikasti visata, mitte laste tualetipotist alla, muidu võib see sattuda jõgedesse või järvedesse.

Laste mänguväljakud ja liivakastid peaksid olema kaetud, kui neid ei kasutata, kuna kassid käivad ennast lahtise pinnasega või liivastel aladel kergendamas. Torrey ja Yolken leidsid oma uuringus suures koguses parasiiti just mänguväljakutelt ja liivakastidest.

Aiatöödel peaks kandma kindaid, kuna aiad on kasside teine lemmikkoht, kus hädal käia. Ühe teise uuringu kohaselt võib aiatöid tehes sattuda inimese sõrmeküünte alla kuni sada ootsüsti.

Aedvilju tuleks hoolikalt pesta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles