Koer on tubliks abiliseks ka diabeetikule

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Lellsaar.
Mikk Lellsaar. Foto: youtube.com

Mikk Lellsaar, esimest tüüpi diabeetik ja diabeedihariduse edendamisega tegelev noormees, viibis juuni lõpus diabeedispordi laagris Colorados – campWILD. Põnevate inimeste kõrval kohtus ta aga ka enda jaoks isegi üllatusena suurepärase abilisega – diabeetiku abikoeraga.

Nimelt on Ameerika Ühendriikides välja töötatud koolitusprogramm koertele, mille läbides suudavad koerad ära tunda esimese ja teise tüübi diabeetikutel veresuhkru kõikumist. Koerad annavad sellest märku kas peremehele endale või pereliikmele, kui füüsilised märgid või hingeõhk näitavad, et veresuhkur on liiga kõrge või madal.

Kui koer haistab muutusi, siis on ta koolitatud peremehele teavet edastama – näiteks toksab ta teda oma ninaga võib hüppab peremehele sülle, et ta tuleks teadvusele ja korrigeeriks oma veresuhkrut. Koer võib viia ka oma peremehele mahlapaki, kui veresuhkru tase on liiga madal. Samuti treenitakse neid vajutama vajadusel hädaabinuppu, mis annab märku, et diabeetikul on oma tervisega probleeme.

Diabeetiku abikoerad on head abilised diabeetikutele, näiteks lastele, kellel esineb väga sageli hüpoglükeemiat (liiga madal veresuhkur). Lastel näiteks mõõdab ema öö jooksul korduvalt veresuhkrut, kuid abikoeraga oleks nende elu lihtsam.

Diabeetiku abikoerte koolitusprogramme korraldatakse üle maailma erinevates paikades. Abikoerteks sobivad mitmed koeratõud nagu näiteks labradorid ja spanjelid, sealhulgas on palju programmi kaasatud koertest võetud varjupaikadest. Koerte treenimine saab alguse juba kutsikaeas.

Seniks, kui meil Eestis diabeetikute abikoerte koolitusprogramme pole, tuleb diabeetikutel siiski oma veresuhkrut hoolikalt mõõta. Sellele aitavad kaasa nutikad glükomeetrid - näiteks on osadel olemas hüpo- ja hüperglükeemia alarm, mis hoiatab diabeetikut veresuhkru suurte kõikumiste eest.

Vaata, kuidas Mikk tutvub diabeetiku abikoeraga siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles