Eestis istutati ümber saastunud siirikuid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonor.
Doonor. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rakkude, kudede ja elundite käitlemise ohujuhtumite teatisi laekus Ravimiametile selle aasta esimeses pooles Eesti käitlejatelt kaheksa, neist pooled olid seotud surnud doonoritelt eemaldatud mõningate siirikute mikroobse saastatusega.

Ravimiameti bioloogiliste preparaatide osakonna juhataja Tarmo Tiido ütles, et tulemuste laekumise ajaks oli osa nendelt doonoritelt võetud materjali ka juba siirdatud, kuid retsipientidel komplikatsioone ei täheldatud. «Ülejäänud nelja juhtumi puhul oli tegemist kunstlikul viljastamisel tekkinud ovaariumide hüperstimulatsiooniga,» lisas ta. Kõik patsiendid paranesid täielikult.

Vere käitlemisel ilmnenud ohujuhtumite teatisi saabus verekäitlejatelt 37. Neist viis olid seotud vereülekande ajal või pärast seda täheldatud raske kõrvaltoimega retsipiendil ning 11 juhtumit olid seotud verepreparaadist valmistatud bakteriaalse külvi positiivse vastusega. Ülejäänud ohujuhtumid käsitlesid korduvdoonorite positiivset vereanalüüsi nakkustekitaja suhtes nagu B ja C hepatiit, HIV ning süüfilis.

Eelmisel poolaastal inspekteeriti ühte rakkude, kudede ja elundite käitlemiskohta, verekeskustest inspekteeriti ühte verekomponentide tootmiskohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles