Uuring: magamine aitab probleeme lahendada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida see nüüd tähendas?
Mida see nüüd tähendas? Foto: Caro / Scanpix
Eesti vanasõna «Hommik on õhtust targem» sai teadusliku kinnituse USA teadlastelt, kes leidsid, et teatud tüüpi uni aitab tõepoolest edukamalt probleeme lahendada.

Nimelt on inimesed REM-une järel tavalisest loovamad ja suudavad probleemidele värske pilguga vaadata, kirjutab BBC News.

Vabatahtlikud, kes jõudsid magades REM-une faasi, milles nähakse enamik unenägudest, suutsid pärast ärkamist edukamalt lateraalset ehk lahendusi otsivat mõtlemist rakendada.

Katsepäeva hommikul tutvustati 77 vabatahtlikule tervet rida probleeme, mille võimalikele lahendustele nad kuni pärastlõunani mõtlema pidid. Seda tehes paluti neil kas ärkvel olla ja vaikselt puhata või teadlaste jälgimise all tukastada.

Selgus, et REM-und näinud katsealused lahendasid pärast ärkamist probleeme 40 protsenti edukamalt kui probleemide üle juureldes ärkvel olnud või magama jäänud, aga REM-une faasi mitte jõudnud inimesed.

Uurijate sõnul näitavad tulemused, et probleemide eduka lahendamise seisukohalt pole oluline mitte une kestus, vaid selle kvaliteet.

Uurijate oletusel luuakse REM-une ajal ajus uusi närvidevahelisi ühendusi, mida ärkveloleku või unenägudeta une ajal ei teki.

«Pakume välja, et REM-uni mängib olulist rolli uue info ja minevikus saadud kogemuste kokkusobitamisel, millega luuakse tulevikus kasutamiseks rikkalikum seostevõrk,» teatasid uurijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles