Rootsis aitavad fekaaldoonorid kõhuhädadega patsiente

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhuvaevustega patsient.
Kõhuvaevustega patsient. Foto: Panther Media/Scanpix

Rootsi Jönköpingi lääni keskhaigla kogub annetustena inimeste väljaheiteid, abistamaks patsiente, kes kannatavad kõhulahtisuse ehk diarröa all.

Rootslased reisivad rohkem kui kunagi varem ning paljud neist veedavad talvepuhkuse näiteks Taimaal ja Indias, kust sageli naastakse kõhuvaevustega, kirjutab The Local.

«Pidin Indiast saadud parasiidi tõttu võtma väga tugevaid antibiootikume. Ausalt öeldes ei ole ma sellest ajast saadik enam endine,» ütles 32-aastane Elizabeth väljaandele The Local.

«Haiglaõde hoiatas, et mul võib soolefloora taastamiseks kuluda kaks aastat,» lisas naine, kes on ravi osas skeptiline, kuid peab seda siiski vajalikuks.

Haigla hakkab kõhulahtisusega patsientide abistamiseks kasutama tervete doonorite väljaheiteid, millest võetud soolebakterid siirdatakse abivajajate kehasse. See on levinud praktika Ameerikas ja teisteski maades. Üldjuhul eeldab ravi, et doonoriks on patsiendi sugulane.

Elizabeth ütles aga, et tal ei ole võimalik kaasata oma perekonnaliikmeid, kuna nad on stressis ja vaevlevad ka ise kõhuprobleemide käes. Samuti on tal piinlik. «Ent väljaheidete siirdamine võõraste inimeste poolt on ka omamoodi väljakutse, see tundub jube,» tunnistas Elizabeth.

Värske annetajate grupp asus Jönköpingi haiglasse ning grupi ülesandeks on tagada stabiilne väljaheidete varu. Protsess nõuab roe analüüsi, grupp peab veenduma selles, et tegemist on tervete doonoritega. Karolinska instituudi uurija Elisabeth Norin ütles, et antud meetod on edukas 80 protsendil juhtudest.

Kõikidele doonoritele on anonüümsus garanteeritud. Edaspidi loodavad teadlased ravi korraldada tablettide abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles