Laps tuleb silmaarsti juurde viia enne kooliiga

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro/Scanpix.

Väikelapse silmaprobleemid tuleks diagnoosida enne kooliiga, muidu pole raviks enam nii häid võimalusi ega ka aega.


Silmaarst Merike Jaksi sõnul tuleks ka kaebuste puudumisel igaks juhuks juba kolmeaastaselt silmakontrolli tulla, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Jaksi tõi välja, et väikestel on kõige rohkem levinud pisarakanali sulgus, kaasasündinud kõõrdsilmsus või kaasasündinud kae. Oluliseks peab ta seda, et kui esimesel kolmel elukuul võivad lapse silmad n-ö uidata, siis alates kolmandast elukuust peavad kõik lapsed olema võimelised otse vaatama.

Kui imikul on pisarateede sulgus ehk sünnist peale on silmad vesised-rähmased, siis kõige tähtsam on pisarakoti massaaž. Jaksi pani vanematele südamele, et ravi on sõna otseses mõttes ema kätes: vajutamine pisarakoti piirkonda on hästi vajalik. Surumisega tekib rõhkude vahe, mis lööb kanalis tekkinud takistuse lahti.

Kui aga viie-kuuekuusel lapsel on silmad ikka veel vesised, tuleb Jaksi sõnul minna loputusele. «Enne aastaseks saamist tuleb asi korda saada, õnneks ligi 95 protsendil lastest piisab siiski ema kätest,» rääkis arst.

Kui lapse ema näeb, et lapsel on üks silmapupill hall ja teine ei ole või on mõlemad hallid, tuleks lapsevanemal kindlasti kiiresti arsti poole pöörduda. Jaksi sõnul on silmaarstid üldiselt seisukohal, et mida varem kaed eemaldada, seda parem on ravitulemus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles