Mida võiks juua alternatiivina lehmapiimale?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sojapiim.
Sojapiim. Foto: Panther Media/Scanpix

Laktoositalumatuse või allergiate käes vaevlevad inimesed käivad lehmapiimast kaarega mööda. Samuti on neid, kellele piim lihtsalt ei maitse.

Fox News toob välja kolm taimset piima, mida võiks juua siis, kui lehmapiim menüüsse ei kuulu.

Sojapiim

Sojapiim on valmistatud küpsetest sojaubadest. Oad leotatakse ja seejärel purustatakse koos veega ning mingi loodusliku magustajaga. Sojapiim on kolesteroolivaba ja ei sisalda eriti küllastunud rasvhappeid. Sojapiima tarbivad ka need, kellel on laktoositalumatus või piimaallergia. Sojapiim ei sisalda nii palju proteiini kui lehmapiim. Maitsestatud sojapiimas on proteiini vähem kui maitsestamata sojapiimas.

Riisipiim

Riisipiim on segu osaliselt jahvatatud riisist ja veest. Poes on saadaval erimaitselisi riisipiimasid – näiteks šokolaadi- või vanillimaitselisi. Riisipiima tarvitavad need, kellel on allergia sojaubade, pähklite või lehmapiima vastu. Selles ei ole küllastunud rasvhappeid ja kolesterooli, kuid puudub ka proteiin. Riisipiima ei pea hoidma külmkapis seni, kuni selle pakend pole avatud.

Mandlipiim

Mandlid leotatakse ja kooritakse ning seejärel pannakse mikserisse, kus nad purustatakse koos veega. Tekib ühtlane piimjas mass. Nii riisimass kui ka mandlimass tuleb pärast purustamist kurnata.

Magustatud mandlipiima lisatakse kohvi sisse või ka müsli peale. Mandlipiimast puuduvad küllastunud rasvhapped, kolesterool ja laktoos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles