Galerii: terviseameti poolt turult kõrvaldatud ohtlikud tooted

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Terviseamet on selle aasta esimesel poolaastal kõrvaldanud turult üksteist ohtlikku tooteartiklit: viis paari kindaid, kolm mänguasja, kaks hambavalgendustoodet ja ühed laste jalanõud.

Terviseamet kõrvaldas turult neli paari Hiinas ja üks paar Poolas toodetud kindaid ning ühed laste jalanõud, mis sisaldasid kroomi (VI), mis on klassifitseeritud sensibiliseerivaks ja võib esile kutsuda allergilist reaktsiooni.

Mänguasjadest osutus potentsiaalseks ohuallikaks Hiinas toodetud Hippo vannimänguasi, mis võib põhjustada lämbumist, kuna kontrollimisel eraldusid osakesed, mis mahuvad väikeste osade silindrisse. Samuti võib vannimänguasi tekitada vigastusi, kuna katsetamisel tekkisid teravad servad.

Silindri abil selgitatakse välja, kas mänguasjade küljest hõlpsasti eralduvad osakesed võiks lapse hingamisteedesse sattudes põhjustada lämbumist. Kui eraldunud osake mahub testimiseks kasutatavasse silindrisse, siis on lämbumisohu tekkimise tõenäosus suur.

Lisaks osutusid ohtlikeks «Dinosauruste komplekt» ja piuksuv mänguasi «BaBa MaMa», mis sisaldasid dietüülheksüülftalaati (DEHP) koguses, mis ületas lubatud piirväärtust vastavalt 302 ja 4 korda. Ftalaadid on reproduktiivtoksilised ained, mis võivad pikaajalisel toimimisel kahjustada viljakust.

Turult kõrvaldatud hambavalgendustooted sisaldasid aga suures koguses vesinikperoksiidi. USAs toodetud hambavalgendustoode «Crest 3D Whitestrips withAdvanced Seal» sisaldas 6,98 protsenti vesinikperoksiidi. Üle kuue protsendi sisalduva või vabaneva vesinikperoksiidi sisaldusega hambavalgendustoodete kasutamine ja müük on aga keelatud.

Hiinas toodetud hambavalgenduspliiats sisaldas 35 protsenti karbamiidperoksiidi, mis vabastab üle kuue protsendi vesinikperoksiidi. Vesinikperoksiid on söövitava toimega ja võib kahjustada suuõõne limaskesta, põhjustades põletust ning hambaemaili õhenemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles