Viis levinud närimiskummi koostisosa, mis võivad vähki tekitada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Närimiskumm.
Närimiskumm. Foto: SCANPIX

Health Wyze Report uuris mitme levinud nätsubrändi toodetes leiduvaid koostisosi. Kõik uuritud komponendid imenduvad nätsu närides inimese organismi ning on seostatud suure tarbimise korral vähi tekkimisega, vahendab Medical Daily.

Aspartaam

Suhkruasendajat aspartaami peetakse kõige ohtlikumaks lisaaineks, mida toidutööstuses kasutatakse. Närimiskumm sisaldab suurel hulgal aspartaami ning arst-kirurg dr Mercola sõnul on kolmveerand kõikidest USA toidu- ja ravimiametile (FDA) suunatud kõrvalmõjude kaebustest seotud just aspartaamiga.

BHT

Säilitusaine BHT (butüülhüdroksütolueen) on samuti laialt levinud närimiskummi koostisosa. Seda kantserogeeni tarvitatakse närimiskummis, kuna BHT säilitab toidu värvi, lõhna ja maitse. BHTd kasutatakse enamasti ka hommikuhelvestes ja töödeldud toidus.

Health Wyze Reporti andmetel võib BHT kahjustada neere ja maksa ning seda seostatakse ka laste hüperaktiivsusega. Mitmetes riikides on BHT kasutamine toodetes keelatud.

Kaseiin

Piimavalku kaseiini leidub eriti Tridenti nätsudes, kuid selle otsene kasutamise eesmärk on teadmata. Raportis on kirjas, et seda võidakse kasutada säilitamaks nätsu valget värvi.

Dr Mercola sõnul võib kaseiin tekitada kõrvetisi ja allergiat ning viia tõsiste tervisehädadeni. Kaseiini on varasemalt seostatud Hiina beebitoidu mürgitustega.

Närimiskummi alusmaterjal

Närimiskummi valmistamiseks kasutatakse enamasti sünteetilist alumaterjali, mille koostist tihti ei avaldata. Pärast mitmete suuremate närimiskummi tootjate kodulehtede uurimist leiti raportis, et nätsu alusmaterjali tootmiseks kasutatakse mitut toormaterjali:

  • Elastomeerid, mis muudavad nätsu elastseks.
  • Kummivaik, mis on sidusaine.
  • Täidis, mis mõjutab üldist tekstuuri.
  • Antioksüdandid, mis säilitavad närimiskummi maitset.

Alusmaterjali täpset koostist hoitakse saladuses ning raportis seisab, et nii kaua, kuni tervet koostisosade nimekirja ei avaldata, ei saa nätsunärijad kindlad olla, mida nad täpselt tarbivad.

Titaandioksiid

Titaandioksiidi kasutatakse nätsupadjale «glasuuri» valmistamiseks. Uuringus leiti enim titaandioksiidi Mentose, Eclipse’i ja Tridenti piparmündinätsust. Titaandioksiid võib raporti kinnitusel tekitada astmat ja Crohni tõbe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles