Kuidas toimida kuumarabanduse korral?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjuspäi suvise päikese kätte tukkuma jäämine võib lõppeda väga kurvalt.
Purjuspäi suvise päikese kätte tukkuma jäämine võib lõppeda väga kurvalt. Foto: Laura Oks

Ilmateenistus hoiatab, et täna võib õhutemperatuur 31 kraadini tõusta.  Sellega seoses tasub meelde tuletada, mis on kuumarabandus ja kuidas kuumarabanduse käes vaevlevat inimest aidata.

Ida-Viru kiirabi kirjutab oma lehel, et organism võib üle kuumeneda siis, kui ainevahetuse käigus moodustuva soojuse äraandmine on raskendatud kõrge õhutemperatuuri, suure õhuniiskuse, tuuletuse või liiga sooja rõivastuse tõttu. Keha liigsoojenemist soodustab vee ja mineraalsoolade vähesus, mis on tingitud tugevast higistamisest. Seega on kuuma ilmaga vaja rohkem juua (täiendavalt 0,5 – 1 liitrit) mahla, morssi, mineraalvett.

Suurema ülekuumenemisriski toovad kaasa

  • kroonilised kilpnäärmehaigused;
  • kroonilised südame-veresoonkonna haigused;
  • rasvumine

Nende tõbede esinemisel on kuumalaine ajal mõistlik hoiduda otsesest päikesekiirgusest ja kehaliselt koormavast tegevusest.

Kui õhutemperatuur ületab 35 kraadi, võib ülekuumenemist põhjustada kehaline pingutus, millega kaasneb tugev higistamine. Samamoodi veetustuvalt mõjub ka alkoholi tarvitamine. Purjuspäi suvise päikese kätte tukkuma jäämine võib lõppeda väga kurvalt.

Kuumarabandus võib saada eluohtlikuks. Peamised sümptoomid on mustad täpid silme ees, nõrkus- ja kuumustunne, peapööritus ja peavalu, kohin kõrvades. Nahk muutub kuumaks ja kuivaks, hingamine on algul sügav, hiljem pinnaline ja kiire, pulss sageneb, kehatemperatuur tõuseb kuni 41 – 43 kraadini. Mõnikord tekib valu seljas ja jalgades. Raskel juhul kaotab haige teadvuse, võivad tekkida krambid.

Esmaabiks

  • toimeta ülekuumenenu jahedasse kohta ja vabastada pigistavatest rõivastest;
  • teadvusel haige pane lamama kergitatud ülakehaga;
  • teadvusetu aseta küliliasendisse.

Esmaabi eesmärk on jahutada kanatanu kehatemperatuur kiiresti 38 kraadini, et ära hoida ajukahjustusi. Kui kannatanu keha on jahtunud, jäetakse ta jahedasse ruumi kuiva lina all lamama ja toimetatakse võimalikult kiiresti haiglasse.

Päikesepiste põhjustab päikesekiirguse otsene mõju katmata peale. See kutsub esile aju ja ajukestade laienemise ning ajuturse. Kerge päikesepiste puhul tekib peapööritus; kohin kõrvades; nõrkus; terav peavalu; silme ees virvendab; mõnikord muutub kannatanu rahutuks. Raskel juhul võivad esineda krambid, nägemishäired, oksendamine; haige kaotab teadvuse; nägu hakkab punetama, pulss ja hingamine kiirenevad; kehatemperatuur võib tõusta 38 – 39 kraadini.
Esmaabiks vii kannatanu jahedasse hämarasse kohta, pea peale aseta külm kompress või jääkott.
Kerge päikesepiste möödub tavaliselt ruttu, kuid järelnähuna võib mõnda aega esineda peavalu. Raskekujuline päikesepiste nõuab arstiabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles