Mida alkohol hammastele teeb?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol kahjustab hambaid.
Alkohol kahjustab hambaid. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Alkohoolsed joogid sisaldavad lisaks suhkrule ka happeid, mis võivad kahjustada hambaemaili.

«Arvan, et inimesed ei mõtle selle peale, kuidas alkohol tegelikult hammastele mõjub,» ütles hambaarst Christopher Ho väljaandele news.com.au.

«Alkohoolsetes jookides sisalduvad happed muudavad hambaemaili pehmemaks,» märkis Ho. «Alkohol muudab suu kuivaks, kuid teadupärast võitleb bakteritega kõige paremini just sülg ja kui sülg ei suuda enam hapet suus neutraliseerida, siis kipuvadki hambad lagunema ja kuluma,» rääkis Ho.

Samuti on oluline peale alkoholi tarbimist hambaid pesta, kuid kindlasti mitte kohe. Oodata tuleks vähemalt tund aega, kuni hape on hambaemaili pehmemaks muutnud.

Oral-B poolt läbi viidud uuringust selgus, et kolmandik 18-29 aastastest ei pese alati enne magamaminekut peolt tulles hambaid. Öö jooksul kasvab hammastele valge kiht ehk bakteriaalne hambakatt, mis põhjustab hamba- ja igemehaigusi.

«Teinekord püütakse seda tasa teha ja harjatakse hommikul hambaid kauem ja tugevamalt, lootuses, et need muutuvad nõnda puhtamaks ja valgemaks, kuid see on vale arusaam,» nentis Ho. «Sedasi kahjustatakse vaid hambaemaili,» lisas hambaarst.

Ho soovitas alkohoolsetes kokteilides magusate jookide asemel kasutada mullivett. Samuti soovitas ta nii kokteilide, karastus- ja spordijookide kui ka mahlade joomisel kasutada kõrt.

«Loomulikult tuleks palju vett juua ka alkoholi tarbimise ajal ja pärast seda. Sobib ka närimiskumm, mis stimuleerib sülje tootmist, kuid kindlasti suhkruvaba. Vesi on siiski parem,» lausus Ho, lisades, et hea lahendus on ka alkohoolseid jooke tarbida koos toiduga, kuna närimisprotsess stimuleerib sülje tootmist ja taastab neutraalse pH-taseme suus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles