Ingerainen: haigla erialaarst teeb sageli perearsti tööd

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Ingerainen.
Diana Ingerainen. Foto: Tomas Huik

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse esinaine Diana Ingerainen peab Eesti meditsiini suurimaks probleemiks mitteprofiilset tööd ehk kui inimene teeb tööd, mis pole tema erialale vastav.

«Minu hinnangul on probleemiks mitteprofiilne töö: kui arst ei tee arsti tööd ja õde ei tee õe tööd ja erialaarst teeb haigla palgalisena seda, mis kästakse, aga mitte oma eriala, vaid sageli perearsti erialatööd,» rääkis Ingerainen Meditsiiniuudistele.

Ingeraineni hinnangul on meditsiinikorralduse pealt lihtsalt kokku hoitud: «Võrdluseks ehitusplats, kus arhitekt ja insener koristavad koos prahti või lükkavad käru, sest muidu jääb nende töö tulemus nägemata. Eestis on arstil ainus võimalus saada erialaselt ravitulemust, kui ta võtab enda peale kõikide lülide eest vastutuse, alates registratuurist kuni taastusravitarvikuteni.»

«Kui arst tunnetab, et ta teeb tööd, mis ei ole tema erialale vastav, siis tekib halb tunne: viha ja alandus, frustratsioon, käegalöömine. Perearstide puhul on erialast tegevust piiravaks teguriks uuringuteraha piiratus. Meditsiinilises mõttes suudaks perearst hoopis rohkem ära teha, aga rahastamine teeb meist pigem dispetšerid,» lisas Ingerainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles