Tehnopolis hakatakse kasvatama inimese tüvirakke

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labor. Pilt on illustratiivne.
Labor. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Neljapäeval alustab Tallinnas Tehnopolis tööd Baltimaades ainulaadne inimese tüvirakkude tootmiseks ja paljundamiseks sobiv labor.

Labori loojate eesmärk on kujundada koostöös rakuravi klastriga Eesti ja Euroopa meditsiini arengu jaoks vajalik tootmisettevõtte, mis on suuteline valmistama kõrgetele kvaliteedinõuetele vastavaid rakuravi tooteid, teatas Biolaborid OÜ.

«Eesti teadlastelt oodatakse teadussaavutusi ja läbimurret maailmas. Rakendusliku läbimurde saavutamise eelduseks on teaduslik-tehniline baas ja puhta ruumiga labor, mis vastab ravimitootmise tingimustele,» ütles Biolaborite OÜ nõukogu liige ja MTÜ Rakuravi asutaja, rakubioloog PhD Toomas Neuman.

Rakuravi kliinilised rakendused põhinevad nii maailmas juba olemasolevatel teadusideedel ja rakendustel kui ka Eesti teadlaste originaalsetel ideedel.

Tüvirakkude tootmiseks kliiniliste rakenduste tarbeks on vajalik rahvusvaheliste heade tootmistavade standarditele vastav puhas ruum. Puhtaks ruumiks nimetatakse laborit, kus spetsiaalse jälgimis- ja mõjutamissüsteemiga tagatakse vajalike näitajatega aseptiline keskkond. 

Rakuravi klaster loodi 2011. aastal, klastri liikmesorganisatsioonid on Tartu ülikool, Tartu ülikooli kliinikum, Tallinna tehnikaülikool, Ortopeedia Arstid, Taastava Kirurgia Kliinik, Medco Partners, Protobios, Cellin Technologies, Kevelt, Biolaborid, LabAs, E-Geen ja Vähitehnoloogia Arenduskeskus.

Labori ehitamiseks kulus veidi vähem kui üks miljon eurot, millest toetused moodustasid ligi 60 protsenti. Rakuravi klastrit ja labori ehitamist on toetanud EAS ja Euroopa Liidu regionaalarengu fond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles