Jaapani teadlaste sõnul aitab tavaline toiduäädikas edukalt ülekaalulisusega võidelda.
Äädikas aitab kehakaalu tõusu vältida?
Hiirtega tehtud katse näitas, et toidu sisse segatud äädikas aitas organismis rasva ladestumist ära hoida ja sellega kehakaalu tõusu vältida, kirjutab LiveScience.
Teadlase Tomoo Kondo ja ta kolleegide sõnul kasutatakse äädikat maailma mitmes paigas rahvameditsiinis juba ammustest aegadest.
«Äädikaga on ravitud mitmeid haigusi. Äädika põhikomponent äädikhape ehk etaanhape aitab vererõhku ja veresuhkru taset normaalsena hoida ning liigset rasva ladestumist ennetada,» selgitasid jaapanlased.
Teadlaste sõnul tekkis äädikhapet saanud hiirtel märgatavalt vähem keharasva kui seda ainet mitte saanud hiirtel.
Uurijad lisasid, et sama uuringut tuleks korrata ka inimeste peal, tegemaks kindlaks, kas mõju on samasugune.
Hoolimata tervisliku toitumise pooldajate ja arstide hoiatustest, jätkab paljude inimeste kehakaal ebatervisliku toitumise ja vähese liikumise tõttu kasvamist. Selle tõttu otsitakse aina efektiivsemaid vahendeid normaalse kehakaalu säilitamiseks ja saavutamiseks.
Äädikhape on terava lõhnaga hügroskoopne värvuseta aine. Tarvitatakse ravimite, värv- ja lõhnaainete tootmiseks. Äädikhappe 3 – 6 protsendilist vesilahust nimetatakse äädikaks, seda kasutatakse maitse- ja konserviva ainena. Veiniäädikat saadakse etanooli sisaldavaid vedelikke kääritades.