Põletikuravim võib alistada vähi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiirtel aitas põletikuvastane ravim võidelda vähkkasvajatega. Pildil laborihiir.
Hiirtel aitas põletikuvastane ravim võidelda vähkkasvajatega. Pildil laborihiir. Foto: Toomas Huik

Keemiaravile resistentse lümfoomivormi ravim võib olla juba praegu müügil. Teadlased avastasid, et artriidiravis kasutatav põletikuvastane ravim vähendas lümfikasvajaid hiirtel.

«Meie uurimus tugevdab teaduslikku seost põletiku ja kasvajate arenemise vahel,» vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator bioloogiaprofessori Michael Davidi sõnu.

«Arvatakse, et kasvajasse haigestumise jaoks on vaja kahte erinevat mutatsiooni. Tegelikkuses võib piisata ka ühest mutatsioonist ja põletikust.»

Davidi juhitud teadlasterühm katsetas artriidi ja soolepõletiku ravimiseks mõeldud ravimeid agressiivsete lümfoomirakkudega nakatatud hiirtel ning leidis, et kasvajad vähenesid juba kuue päeva jooksul.

Praegu otsivad teadlased patsiente, et teha sarnaseid katseid inimestega. Esimestena saavad uut ravi patsiendid, kelle lümfoom ei allu keemiaravile ning kelle peal ei saa läbi viia ka luuüdisiirdamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles