Tervisele ohtlikud koostisosad ripsmetuššides

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soovitatav oleks enne ripsmetušši ostu selle koostist uurida.
Soovitatav oleks enne ripsmetušši ostu selle koostist uurida. Foto: SCANPIX

Medical Daily toob välja neli levinud koostisosa, mida tuntud brändide ripsmetušid sisaldavad ja mis tervisele sugugi ohutud ei ole.

Populaarsete brändide nagu näiteks Cover Girl, Maybelline New York ja Neutrogena ripsmetušid sisaldavad koostisosi, mis tekitavad erinevaid terviseprobleeme. Ohutuim variant on loodusliku ripsmetuši kasutamine.

Parabeenid

Parabeen on säilitusaine, mida sisaldavad tuhanded kosmeetikatooted. Neid kasutatakse, et ennetada bakterite vohamist toodetes. Teadlased on leidnud seose parabeenide ja rinnavähi vahel - parabeenid võivad jäljendada naissuguhormooni östrogeeni tegevust, östrogeen aga osaleb rinnavähi kujunemises.

Parabeenid on järgemistes ripsmetuššides: L’Oreal, Cover Girl, Avon, Bobbi Brown, Clinique, Maybelline, Neutrogena, Revlon, Chanel, Lancome

Alumiiniumpulber

Metallpulber, mida kasutatakse kosmeetilise värvainena, võib ilmneda neurotoksiline toime. Alumiiniumpulber avaldab toimet eelkõige närvirakkudele ja -kudedele, selgus ajakirjas Pediatrics avaldatud uurimusest. Kui alumiiniumpulbriga on pikaajaline kokkupuude, siis võib see raskendada organismi võimet puhastuda raskemetallidest ning hoopis võimendada nende toksilist toimet.  

Alumiiniumpulber on järgmistes ripsmetuššides: Cover Girl ja Estee Lauder

Propüleenglükool

Keemiline aine ripsmetuššides, mis põhjustab nahaärritust ja -tundlikkust. Inimestel, kes on propüleenglükoolile tundlikud, võib tekkida allergiline reaktsioon - nahk läheb punaseks ja tekib põletikuline, mööda kere levida võiv lööve, mis sügeleb ja teeb valu.

Propüleenglükool on järgmistes ripsmetuššides: L’Oreal, Mineral Fusion, Rimmel, Avon, Maybelline

Retinüülatsetaat

See koostisosa võib põhjustada biokeemilisi või rakutasandi muutusi või koguni geenimutatsioone. Mürgine koostisosa on näiteks Kanadas keelatud.

Retinüülatsetaat on järgmistes ripsmetuššides: Elizabeth Arden, Almay ja Revlon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles