Milline veebiprogramm on kaalulangetaja parim abimees?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Eestis on mitmeid veebilehti, mis peaksid aitama neid, kes soovivad kaalust alla võtta. Kui keeruline on neid kasutada ja kas neist on ka tegelikult abi, katsetasin läbi iseenda peal.

Nagu ilmselt enamik naisi, tahaksin minagi mõne kilo vähem kaaluda, samas on mul kroonilise haiguse tõttu keelatud isegi taastusravi. Ka mu söömisharjumused pole kiita, sest aeg-ajalt meenub mulle alles keset päeva, et ma polegi midagi söönud. Lühidalt öeldes, mu toitumine on täiesti ebaregulaarne ja pikematel tööpäevadel on ka mu füüsiline koormus nullilähedane. Nii seadsin toitumisprogramme katsetades eesmärgiks harjutada end tervislikumalt toituma.

Tasuline portaal Kaaluabi annab mulle «unelmate kaalu» saavutamisel eesmärgi kaotada kolme kuu jooksul keskmiselt üks kilo nädalas. Minu päevane ettenähtud kalorinorm on 1486 kcal, kuid ma võin süüa rohkem, kui olen kulutanud füüsilise tegevusega kaloreid. Seega, kuna 20 minuti pikkune jalutuskäik kulutab Kaaluabi väitel 60 kilokalorit, võin ma lisaks etteantud kalorikogusele süüa veel näiteks 150 grammi porgandeid või 60 grammi krabipulki.

Suur kalorinorm

Veebiaadressil tap.nutridata.ee asub Tervise Arengu Instituudi (TAI) loodud toitumisprogramm. Arvestades üldist päevast aktiivsust, annab TAI kindla kalorinormi, mida järgida. Kuigi igaks juhuks pole ma enda andmetesse peale kerge istuva tegevuse midagi märkinud, on kalorinorm hirmutavalt suur – 2327 kcal. TAI programmis füüsilist aktiivsust igapäevaselt ei sisestata ning tasaarveldusi süsteem ei tee. See programm pole mõeldud üksnes kaalu langetamise jaoks, vaid laiemalt toitumise jälgimiseks. Normaalseks kaalukaotuseks nimetab TAI maksimaalselt 0,5–1 kg nädalas.

TAI andmetabelid toitumise kohta on põhjalikumad ja pakuvad tunduvalt rohkem informatsiooni kui Kaaluabi omad. Samas tuleb seal  elementaarsete andmete nägemiseks  avalehelt eraldi teisele leheküljele minna. Kaaluabi avalehel olev visuaalne diagramm näitab samas ära, milline on seni tarbitud valkude, süsivesikute ja rasvade vahekord. Kuna pideva toidupäeviku täitmine on niigi tüütu, on see ajavõit oluline.

Tegelikult on Kaaluabi kasutajaliides üldse mugavam, ülevaatlikum ja atraktiivsem. Andmeväljade täitmine nõuab veidi vähem aega kui TAI programmi puhul, kuid samas on selles mitmeid kasulikke lisa­funktsioone.

Kaaluabi süsteemis tuleb lisada ka päevane füüsiline koormus. Ühtpidi on see väga hea, sest annab ülevaate, kui palju tegelikult liigutakse.

Lisaks toidukoguse märkimisele grammides on Kaaluabis võimalik kasutada ka teisi mõõteväärtusi. Näiteks kulp, viil, ports, tükk, supilusikas jne, kuid nende väärtuste vasted on pehmelt öeldes kaheldavad – näiteks saab programmi sisestada, et sõid ühe kulbi Salvesti sealihaga oasuppi. Isegi arusaamad, kui palju võiks üks leivaviil kaaluda, erinesid kahe katsetatud portaali puhul oluliselt – Kaaluabi pakub viilu kaaluks 15 grammi, TAI 30–35 grammi (olenevalt sellest, kas tegemist on põrandaleiva või vormileivaga). Kui sul kodus toidukaalu pole, on sisuliselt võimatu saada Kaaluabi programmiga õigeid tulemusi.

TAI on teinud ära väga suure töö ja koostanud süsteemi, kus väga paljude toiduainete koguse saab määrata pildi järgi. Näiteks hapukoore puhul saab eraldi valida, kas määrad koguse lusikal või supil.

Pikemalt loe Postimees+ artiklist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles