Migreen võib tekitada püsivaid ajukahjustusi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aju
Aju Foto: SCANPIX

Ekspertide sõnul võib migreen tõsta aju haiguskollete, hallolluse hälvete ja aju ruumala vähenemise riski, teatab Daily Mail.

Seos ajukahjustuste ja migreeni vahel oli veelgi suurem auraga migreeni puhul. «Seni on migreeni peetud healoomuliseks ja ilma pikaajaliste mõjudeta häireks, kuid meie uuringu tulemused näitavad, et see võib põhjustada erinevaid püsivaid muutusi ajus,» sõnas uuringu autor, Kopenhaageni ülikooli professor dr Messoud Ashina

Dr Ashina analüüsis 19 senist uuringut, et teada saada, kas migreeni all kannatavate inimeste magnetresonantsuuringud on näidanud migreeni all kannatavate inimeste puhul enam haiguskoldeid ajus, hallolluse hälbeid või aju ruumala vähenemist.

Tulemused näitasid, et auraga migreeni puhul on hallolluse haiguskollete tekkimise oht 68 protsenti suurem ning aurata migreeni puhul 34 protsenti suurem. Ajuhälvete tekkimise risk on auraga migreeni puhul 44 protsenti suurem kui ilma aurata migreeni puhul. Ajumahu vähenemine oli samuti enam levinud nii auraga kui aurata migreeni all kannatavatel inimestel.

Dr Ashina loodab, et uuring aitab täpsemalt mõista, millised võivad migreeni püsivad mõjud ajule olla. «Migreeni käes kannatab 10 kuni 15 protsenti elanikkonnast ning see põhjustab isiklikke, töö- ja sotsiaalseid probleeme,» sõnas Ashina ning lisas, et edasiste uuringutega tahetakse välja selgitada, kuidas mõjutavad ajus aset leidvaid muutuseid migreenihoogude pikkus ja sagedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles