Ka Eestis levivad teise ringi ravimid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Ravimiamet teatab, et sarnaselt Soomele on kasutamata jäänud ravimite müümise ja vahetamise kuulutused levinud ka Eestis, menetluses on mitmed kriminaalasjad.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaaseni sõnul on kasutamata jäänud ravimite jagamist ette tulnud Facebookis ja mõningates internetifoorumites, samuti esineb kuulutuste ja ostu-müügiportaalides ravimite müügikuulutusi.

«Oleme aeg-ajalt jälginud internetis toimuvat ja lasknud kuulutusi eemaldada portaalipidajatel, samuti oleme suhelnud ravimite jagajatega ja selgitanud sellise teo lubamatust,» sõnas Klaasen ning lisas, et ravimite ebaseaduslik müük või tasuta jagamine on väärteokorras karistatav tegu. «Selle üle peab tegema järelevalvet politsei. Samas on Maksu- ja Tolliameti menetluses mitu kriminaalasja internetis süstemaatiliselt ravimeid müünud isikute suhtes,» lisas ta.

Klaasen tuletas meelde, et ravimite hankimine mujalt kui apteegist kätkeb endas mitmeid ohte, mida inimesed ei teadvusta. «Kunagi ei või teada, kuidas eelmine omanik ravimit on hoidnud – võibolla näiteks auto kindalaekas, kus temperatuur tõuseb suvel ülikõrgeks ja talvel leiab aset suur temperatuuri kõikumine. Samuti ravimikapp köögipliidi kohal võib tähendada toimeaine lagunemist või ohtlike ühendite tekkimist, mille toime ei pruugi teada olla,» selgitas Klaasen ning lisas, et samuti ei saa selliste kuulutuste puhul kindel olla, kas tegu on ehtsa või võltsitud ravimiga.

«Need on tõsised ohud, mida ei tohi üles kaaluda odavam või tasuta saadud poolik ravimipakend,» rõhutas Klaasen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles