LTKH sai esimese akrediteeritud patoloogiaosakonna

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktor Natalia Lapidus.
Doktor Natalia Lapidus. Foto: Lääne-Tallinna keskhaigla

Eesti Akrediteerimiskeskus hindas Lääne-Tallinna Keskhaigla (LTKH) patoloogiaosakonna vastavaks meditsiinilaborite rahvusvahelisele kvaliteedistandardile ISO 15189.

LTKH patoloogiaosakond on esimene standardi nõuetele vastav patoloogiaosakond Eestis.

Akrediteeringu saamiseks pidi osakonna tegevus vastama standardi nõuetele nii tehnilise teostuse kui patoloogide poolt antavate hinnangute osas. Hinnati personali väljaõpet, kasutatavat aparatuuri, uuringutega seotud protseduure ja meetmeid kvaliteedi tagamiseks. Akrediteerimisalasse kuulusid tsütoloogilised, histoloogilised ja immunohistokeemilised uuringud.

LTKH diagnostikakliiniku juhataja Mehis Bakhoff peab kvaliteeti tõendavast tunnistusest tähtsamaks asjaolu, et akrediteeringu saamiseks tuli üle vaadata osakonnasisesed tööprotsessid, tänu millele toimib osakond nüüd paremini kui kunagi varem.

«Akrediteerimiseks valmistumine andis põhjust läbi mõelda need punktid, mis ei olnud seni nii selgelt reglementeeritud, ka väikesed asjad. Me ei tegele probleemidega tulekustutamise korras, vaid teame, millised valdkonnad vajavad esmajärjekorras tähelepanu ja kus võiksime olla veel paremad,» rääkis Bakhoff.

Akrediteering on kui kvaliteedimärk, mis näitab, et diagnostikaga tegeleva patoloogiaosakonna töötajad on kvalifitseeritud ja uuringute kvaliteet on kontrollitud. «Saime täiendava kinnituse, et haigla patoloogiaosakonnas tehtud uuringud viiakse läbi standardiseeritud tingimustel ja seega on need usaldusväärsed,» lisas Bakhoff.

Diagnostikakliiniku juhataja sõnul oli akrediteerimiseks valmistumine pikk protsess, mis nõudis töötajatelt pühendumist ja tublit tööd. «Tahan kogu südamest tänada osakonna juhatajat dr Natalia Lapidust protsessi eestvedamise ja korraldamise eest, samuti osakonna laborispetsialisti Liina Saart kvaliteedisüsteemi dokumenteerimise ja reaalse rakendamise eest.»

Lihtsustatult võib akrediteerimist võrrelda eksamiga, mille käigus hinnatakse meeskonna kokkumängu ning tehniliste vahendite ja individuaalse pädevuse vastavust kindlatele nõuetele. Akrediteering kehtib viis aastat, kuid kord aastas kontrollitakse järelevalvekülastuste käigus asutuse jätkuvat vastavust akrediteerimiskriteeriumitele. Viie aasta möödudes viiakse läbi uus hindamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles