Südamesiirdamine saab peagi võimalikuks ka Eestis

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioon. Foto on illustratiivne.
Operatsioon. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Südamesiirdamist ei ole Eestis seni teostatud, kuid samas on üksikutele Eesti patsientidele tehtud südamesiirdamine välisriigis. Lähiajal on plaanis ka Eestis alustada südame siirdamisega.

Hetkel käivad ettevalmistused Eesti südamesiirdamise programmi käivitamiseks TÜ Kliinikumi ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla koostöös, rääkis TÜ Kliinikumi transplantatsioonikeskuse direktor Virge Pall Med24-le.

Virge Palli sõnul on lähiajal plaanis ka Eestis alustada südame siirdamisega: «Oleme pidanud selles osas läbirääkimisi Helsingi Ülikooli Keskhaigla südamesiirdamismeeskonnaga. Esimesed siirdamised tehakse eeldatavalt kolme haigla ühiste jõududega Soomes ning edaspidi, kui meie arstidel juba kogemust rohkem, Soome kolleegide nõustamisel Eestis,» rääkis ta.  

Eelmisel aastal siirati TÜ kliinikumi transplantatsioonikeskuses elundeid rohkem kui kunagi varem. 2012. aastal toimus kokku 70 elundisiirdamist, sh 59 juhul siirati patsiendile neer, üheksal juhul maks ja kahel juhul kopsud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles