Puuviljad tekitasid lastel teise astme põletuse

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laimidega mänginud lapsed viidi haiglasse.
Laimidega mänginud lapsed viidi haiglasse. Foto: SCANPIX

Californias ilusal päikselisel päeval basseinis mänginud tüdrukud viidi mõni aeg hiljem haiglasse teise astme põletusega - lastel diagnoositi fütofotodermatiit.

12-aastasel Jewels Ellwangeril ja 9-aastasel Jazmin Ellwangeril ning nende sõpradel Reyghanil, Candyl ja Bailey’il tekkis pärast basseinis laimidega mängimist äge lööve, mis avaldus punetuse ja suurte villidena, vahendab news.com.au.

Tüdrukud olid haiglas mitu nädalat ning nüüd ei tohi nad enam päikest saada vähemalt kuus kuud. Esialgu ei tabanud arstid, mis sellise põletuse tekitada võis - arvati, et tegemist on keemilise põletusega.

Jewelsi ja Jazmini ema aga kinnitas, et see ei ole võimalik. Tema sõnul mängisid tüdrukud laimidega, pigistades neid ja pritsides üksteist laimimahlaga.  

Lastel diagnoositi fütofotodermatiit, mis tekib ultraviolettkiirguse ja ultraviolettkiirgustundlikkust suurendavaid aineid sisaldavate taimede mahla sattumisel nahale. Antud juhul tekitas selle laimimahl.

Lööve meenutab põletust, avaldudes punetuse ja suurte villidena. Villid paranevad küll paari nädala jooksul, kuid nende asemele jäävad veel kauaks ajaks pigmendilaigud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles