Väliseesti vanapaar pärandas Tallinna lastehaiglale ligi 600 000 eurot

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inna ja Aadu Randpalu.
Inna ja Aadu Randpalu. Foto: Tallinna lastehaigla

Tallinna lastehaigla toetusfond sai Kanadast Inna ja Aadu Randpalult päranduseks ligi 600 000 eurot. Randpalude pärandus on Eesti heategevuse ajaloo suurim eraisikute annetus.

Juba oma eluajal toetas lasteta vanapaar Tallinna lastehaigla toetusfondi 83 000 euroga. Randpalud said presidendilt 2009. aastal Punase Risti III järgu teenetemärgid.

«Ükski töö ei kanna vilja kohe - selleks, et midagi suurt korda saata, on vaja järjepidevalt vaeva näha pikki aastaid,» rääkis Tallinna lastehaigla toetusfondi patroon Evelin Ilves.

«Tallinna lastehaigla on 20 aasta jooksul ühiskonnale ja annetajatele kinnitanud, kui hindamatu väärtus on toetada neid, kes ise ennast aidata ei saa,» jätkas Ilves. «Perekond Randpalude pärandus on Eesti heategevuse ajaloo suurim eraisikute annetus. Tallinna lastehaigla toetusfondis oleme kogu aeg olnud veendunud, et me ei tee mitte tööd riigi asemel, vaid riigile lisaks ja koos riigiga. Sest riik, see olemegi meie.»

Sotsiaalminister Taavi Rõivas sõnas, et heategevus on tänuväärne täiendus maksumaksjate panusele ning tänu headele inimestele saame aidata rohkem ja kiiremini. «Hiigelpärandus Kanadast näitab ka eestlaste ülemaailmse kogukonna hoolivust, et Eestis läheksid asjad ikka hästi ja isamaa on väliseestlastel endiselt südames. Päranduse jätmine lastele – homsele Eestile – on üllas,» lausus Rõivas.

«Tallinna lastehaigla toetusfond on haigekassa jaoks koostööpartner, kes on aastate jooksul teinud ära palju just üksikjuhtumite puhul,» märkis haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross. «Kuna tervise puhul on füüsilise tervise kõrval väga oluline ühiskonna vaimne tervis, siis lastehaigla toetusfond on väga palju vaeva näinud ühiskonna vaimse tervise parandamisega – annetamise propageerimine on pannud meid kõik mõistma, et just meie oleme need, kes saavad abivajajaid aidata ning muuta seeläbi meid kõik hoolivamaks ja kaastundlikumaks. Sellised suurannetused kinnitavad fondi usaldusväärsust ja head tööd.»

Tulihingelised patrioodid

«Nagu Inna ja Aadu Randpalu ise on öelnud, et Eesti lapsi aidates aitavad nad ka Eesti riiki,» lisas lastehaigla toetusfondi juhataja Inna Kramer. «Minu tutvusringkonnas ei ole olnud tulihingelisemaid oma riigi patrioote kui Inna ja Aadu – millise südamesoojusega nad rääkisid Eestimaast! Kahjuks polnud saatus neile endile andnud võimalust ise lapsevanemaks olla, seda suurem oli abielupaari hoolivus nende vastu, kes ennast ise aidata ei saa,» rääkis Kramer.

Ta lisas, et Inna ja Aadu toetasid ise ja olid toetusfondi hea tahte saadikuteks kaugel Kanadas, veendes oma sõpru ja tuttavaid toetama Eesti suurimat lastehaiglat ravitingimuste täiustamiseks – usaldus ja kindlustunne toetussummade õiges ning otstarbekas kasutamises oli loodud.

Krameri sõnul on toetusfondi sooviks, et läbi Randpalude päranduse saaksime anda paljudele lastele parimat võimalikku arstiabi Tallinna lastehaiglas ja läbi selle kiiremini terveks saada.

Aadu Randpalu sündis 1914. aastal Virumaal, õppis Jänedal põllumajandust ning töötas Sillamäe põlevkivitööstuses. Sõja ajal võitles Tartu all piirikaitse rügemendis 1944. aastal. Rinde kokkuvarisemisel septembris põgenes Saksamaale ja sealt edasi Rootsi, kus töötas tehnikaülikooli laboratooriumis ja hakkas samal ajal õppima Stockholmi Tehnika Instituudi mehaanikaosakonnas, mille lõpetas mehaanikainsenerina 1952.

Rootsis kohtus ta Innaga, kes oli tulnud kodumaalt Rootsi koos vanematega. Inna on sündinud-kasvanud Tallinnas, tema isa oli kaugsõidukapten. Abielluti 1949. aasta. Kolm aastat hiljem kolis abielupaar Rootsist Kanadasse, kus asuti elama Montreali.

Aadu Randpalu töötas 26 aastat Dominion Engineering Company’s, tema nimel on paberimasinate alal neli leiutist ja üks patent.

Aadu oli Montreali Eesti Seltsi abiesimees, kiriku nõukogu esimees, pensionäride klubi aseesimees ja laulukoori liige. Inna oli koduperenaine. Torontosse kolisid Randpalud 1986. aastal, juba pensionipõlves. Inna Randpalu suri novembris 2009 ja Aadu Randpalu oktoobris 2010.

Plaanid hiigelpärandusega

Tallinna lastehaigla toetusfondi juhataja Inna Krameri sõnul olid nad päranduse olemasolust teadlikud juba veidi varem enne selle reaalset laekumist ning tulevasi plaane on ka juba põgusalt nõukogus arutatud. «Otsustasime, et selle kasutamine jaotub mitme aasta peale haiglale kõige olulisemate projektide heaks,» lausus Kramer. «Täna on suurimad projektid Vaimse Tervise Keskuse loomine/ehitus ja kindlasti ka lastehaigla südame ehk intensiivravi osakonna peagi algav uuendamine,» valgustas Kramer ja lisas: «Selles osakonnas võideldakse igapäevaselt kõige raskemate haigete elude eest.»

Lastehaigla toetusfondis on ka räägitud tervist edendavate projektide toetamisest, nagu näiteks kaks korda toimunud suvelaager ülekaalulistele lastel, mis seni on saanud toimuda Coca-Cola jõulukampaania toetusel. «Soovime seda suunda jätkata rohkem mõtestatuna ja järjepidevana, mida toetaksid ka teised vajalikud tegevused,» ütles Kramer.

Need on aga naise sõnul esialgsed mõtted – aja jooksul võivad vajadused muutuda või uued esile kerkida. Täpsemaid plaane hakkab lastehaigla toetusfond arutama septembri lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles