Patsiendid: väiksem hüvitis viib inimesed haigena tööle

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti Patsientide esindusühingu hinnangul on rahvusvahelised uuringud näidanud, et hüvitiste vähenemisel läheb inimene haiguslehe võtmise asemel pigem haigena tööle.

Tänasest vähenesid märgatavalt haigushüvitised ning töötajad hakkavad haiguse ajal hüvitist saama alles alates neljandast päevast, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Ühingu juht Pille Ilvese sõnul toob antud muudatus riigile kokkuhoiu asemel tulevikus kaasa patsientide arvu kasvu.

«Selge on see, et raha on inimese käitumises väga oluline motivaator ja kui haigushüvitised vähenevad, siis tõenöoliselt hakkavad inimesed haigena tööl käima,» selgitas Ilves.

Haigekassa kommunikatsioonijuht Evelin Koppeli sõnul soovitab asutus inimestel haigestudes haigusleht siiski kohe välja võtta, mitte hakata haigena tööl käima.

Uue hüvitiste maksmise korraga pole nõus ka tööandjad, sest kolme esimese hüvitiseta haiguspäeva järel jääb viis järgmist päeva ettevõtte kanda ning alles üheksandast päevast maksab hüvitist haigekassa.

Eesti Tööandjate Keskliit on esitanud õiguskantslerile taotluse uus hüvitiste maksmise kord põhiseadusega vastuolevaks tunnistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles