Sotsiaalminister: noored peaksid rohkem kondoome kasutama

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomid.
Kondoomid. Foto: Corbis / Scanpix

Sotsiaalminister Hanno Pevkur märkis täna valitsuse pressikonverentsil, et uute HIV-positiivsete arv jätkab vähenemist, kuid pidas samas vajalikuks rõhutada, et noored peaksid juhuvahekordades usinamalt kondoomi kasutama.

Pevkur rääkis riigi HIV-i ja aidsi strateegiast rääkides, et uute HIV-nakkuse juhtude arv on sel poolaastal oluliselt kahanenud. Nii on tänavuse esimese kuue kuuga diagnoositud 195 uut HIV-positiivset, mis on 97 juhtu ehk ligi 30 protsenti vähem, kui mullu sama ajaga.

Pevkur märkis, et 2008. aastal diagnoositi uusi HIV-positiivseid 15 protsenti vähem kui tunamullu. Ta lisas, et nakkuse levik on selgelt pidurdumas ning peamine riskigrupp on süstivad narkomaanid.

«Aga natuke muret teeb HIV-i seisukohalt noorte seksuaalkäitumine,» jätkas minister. «Vaid pooled noored kasutavad aruande kohaselt seksuaalvahekorra ajal kondoomi, kondoomi kasutamine võiks olla oluliselt parem. See käib eelkõige juhuvahekordade kohta.»

Pevkur esitas täna valitsusele aruande HIV-i ja aidsi olukorra kohta Eestis ning riikliku HIV-i ja aidsi strateegia elluviimise kohta 2008. aastal.

HIV-i ja aidsi ennetamise strateegia 2006-2015 üldeesmärk on saavutada püsiv langustendents HIV-nakkuse levikus. Seejuures on eesmärgiks aastaks 2015 uute HIV-nakkuse juhtude arvu vähenemine 100 000 elaniku kohta 20-ni. 2004. aasta vastav näitaja oli 55.

2008. aasta lõpu seisuga oli aastate jooksul HIV diagnoositud kokku 6909 juhul, sealhulgas aids 250 inimesel. Kokkuvõttes oli 2008. aastal on nakatunute arv 88 isiku võrra väiksem kui 2007. aastal.

Narkomaania ennetamise strateegiast samuti ülevaate teinud Pevkur märkis, et narkomaania puhul on murettekitav asjaolu, et iga neljas kooliõpilane on vanuses kuni 16. eluaastani proovinud kanepit ning iga 20 noor ecstasy`t.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles