Noor abielupaar pääses napilt piinarikkast seenesurmast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mükoloog Kuulo Kalamees
Mükoloog Kuulo Kalamees Foto: Aivar Aotäht

Veel nädalaid leiab metsast surmavalt mürgist punakat narmasnutti, mida üks abielupaar söögiseente pähe praadis. Mees ja naine pääsesid napilt eluga, kirjutab Aivar Aotäht ajalehes Postimees.


Aastakümnete pikkuse kogemusega mükoloog Kuulo Kalamehe sõnul on temale kogu Eestis teada vaid kolm juhtu, kui inimene on punaka narmasnuti ohvriks langenud. Õnneks pääsesid mürgistuseohvrid ka kahel eelmisel korral eluga.

Rannus elav abielupaar läks kohalikku parki, et korjata linnašampinjone, mida nad on sealt ennegi noppinud, korjasid aga kogemata sarnase välimusega mürgist narmasnutti. Tehtud mürgitoitu sõid nad ise, pere kaks väikest last seda õnneks ei proovinud.

Mükoloog Kuulo Kalamees ütles, et punakas narmasnutt põhjustab muskariinimürgistust, millele on ainukesena seenemürkidest ka vastumürk: atropiin. Muskariini surmav doos on tema sõnul 0,3-0,5 grammi. Sellist kogust sisaldab ühe keskmist kasvu punaka narmasnuti paks lihakas viljakeha.

Kalamees nentis, et kiirelt tegutsedes aitab seenemürgistusest pääseda oksendamine, kuid igal juhul tuleb ruttu kutsuda ka kiirabi.

Antud artikli täisteksti loe Postimehe paberversioonist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles