Uuring: eneseabimantrad ei toimi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eneseabimantrad võivad kasu asemel kahju tuua
Eneseabimantrad võivad kasu asemel kahju tuua Foto: Caro / Conradi
Kanada teadlased tegid kindlaks, et eneseabiõpikutes sageli esinev soovitus endale positiivseid mantraid korrata ei anna tulemusi.

Uuringu põhjal võib positiivsete enesesisenduste nagu «Ma olen armastusväärne inimene» pidev kordamine enesehinnangut hoopis veel enam alandada, kirjutab BBC News.

Sääraste fraaside kordamine mõjub soodsalt vaid neile inimestele, kelle enesehinnang juba niigi kõrge on.

Waterloo ja New Brunswicki ülikoolide teadlased lasid nii madala kui kõrge enesehinnanguga inimestel korrata endale juba eelpoolmainitud lauset («Ma olen armastusväärne inimene»). Seejärel uuriti osalejate meeleolu ja seda, mida nad iseenda suhtes tunnevad.

Madala enesehinnanguga inimeste grupis tundsid mantrat korranud osalejad end pärast seda halvemini kui teised, kes fraasi ei korrutanud. Kõrge enesehinnanguga inimesed tundsid end pärast enesesisendust aga tõepoolest pisut paremini kui enne.

Seejärel paluti inimestel kirja panna iseenda kohta käivad negatiivsed ja positiivsed mõtted. Üllataval kombel selgus, et need madala enesehinnanguga inimesed, kes ei pidanud eelnevalt mantrat kordama ja kel lubati mõelda ka negatiivseid mõtteid, olid paremas tujus.

Uurijad kirjutasid tulemusi kommenteerides, et liialdatult positiivsed enesesisendused nagu «Olen endaga täiesti rahul» võivad madala enesehinnanguga inimestes vastuolulisi mõtteid tekitada. Tulemuseks võib aga olla see, et negatiivsed mõtted hakkavad positiivseid varjutama.

«Positiivsete enesesisenduste kordamine võib teatud inimestele, näiteks kõrge enesehinnanguga isikutele, kasuks tulla, aga anda tagasilööke seal, kus neid kõige enam vajatakse,» kirjutas uuringut juhtinud psühholoog Joanne Wood.

Uurija lisas, et positiivsest mõtlemisest võib siiski abi olla, kui seda kasutatakse muude tehnikate kõrval teraapia ühe osana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles