Unepuudus mõjub rängemalt naiste südamele

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unepuudus tabab naisi meestest rängemalt
Unepuudus tabab naisi meestest rängemalt Foto: Caro / Klemmer
Värske uuring näitab, et unepuudus mõjub naiste südame tervisele rängemalt kui vastassoole.

Ööpäeva jooksul vähem kui kaheksa tundi magamist seostatakse südamehaiguste riski suurenemisega, kirjutab BBC News.

Londoni ülikooli kolledži ja Warwicki ülikooli teadlaste uuringus osales 4600 Londonis elavat riigiteenistujat vanuses 35-55 aastat, kusjuures 73 protsenti uuritavatest olid mehed.

Teadlased avastasid, et magamatus annab naiste tervisele meeste omast raskema hoobi. Nimelt leiti, et uneaja kestus mõjutas märkimisväärselt südamehaiguste ohu indikaatoriteks peetavate põletikuliste markerite hulka naiste veres.

Põletikke põhjustavaid interleukiin-6 nimelisi molekule leidus igal ööl kaheksa tundi magavate naiste veres oluliselt vähem kui suguõdedel, kes said sõba silmale seitsmeks tunniks.

Samuti selgus, et öö jooksul vähem kui viis tundi magavate naiste veres oli keskmisest tunduvalt rohkem C-reaktiivseid valke, mida seostatakse südamehaigustega.

«Tulemused kinnitavad ideed, et tervise seisukohast on optimaalne magada öö jooksul seitse või kaheksa tundi,» sõnas üks uurijaist doktor Michelle Miller.

Miller lisas, et see, miks unepuudus naisi rängemalt mõjutab, pole praegu veel teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles