Paet oli ÜRO majandus- ja sotsiaalnõukogus peakõneleja

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti välisminister Urmas Paet ütles täna Genfis ÜRO majandus- ja sotsiaalnõukogu kõrgetasemelisel kohtumisel peetud avakõnes, et kahjuks on tervisestandardid maailmas kaugel rahuldavast ning piisavalt heatasemeliste ja kättesaadavate tervishoiuvõimaluste tagamiseks on maailmas veel palju ära teha.

ECOSOCi (Economic and Social Council) asepresidendi esindajana toonitas Paet, et maailma tervishoiu arendamisel edasi jõudmiseks ning aastatuhande arengueesmärkide saavutamiseks tuleb arendada
rahvusvahelist koostööd nii ÜRO allorganisatsioonides kui valitsuste,
valitsusväliste organisatsioonide ja ettevõtete vahel, vahendas välisministeeriumi pressiesindaja.

Paet tõi oma kõnes näiteid ka maailmatervisealastest edumärkidest.

«Kuigi Maailma Terviseorganisatsiooni ja teiste rahvusvaheliste organisatsioonide koostöös on õnnestunud vähendada laste suremust ja alatoitlust, edasi on astutud samm tuberkuloosi, HIV ja malaariaga võitlemisel, on olukord näiteks Sahara aluses Aafrikas kaugel rahuldavast,» ütles Paet.

«Tervishoiuolukorra paranemine on jätkuvalt kõige keerulisem konfliktist haaratud ning ka kõrge HIV levikuga riikides,» märkis Paet.

Paeti sõnul on paljudes riikides laste suremus jätkuvalt väga suur.

«Sama puudutab sünnitajate ja vastsündinute suremust. Igal aastal sureb pool miljonit noort naist sünnitusel või raseduse alal. 99 protsenti neist traagilistest juhtumitest on arengumaades ja võiksid olla õigeaegse ravi ja abi korral välditavad,» lisas Paet.

Rääkides maailma tabanud majanduskriisist, rõhutas välisminister Paet, et just arenguriikidele on majanduskriis suurema löögi andnud ning sealsed tervishoiusüsteemid veelgi suurema surve alla seadnud.

«Tervishoiusüsteem ei ole pelk tervendamise vahend,» ütles Paet.

«Töötavad tervishoiusüsteemid on eeldus nii haiguste vältimiseks, sotsiaalseks turvalisuseks kui seeläbi üks esimesi eeldusi majandusarengule ja tootlusele,» rõhutas Eesti välisminister, et maailma
majanduskriis on tõstnud vajaduse tagada paremat tervishoidu senisest veelgi ilmsemaks.

Eesti poolt tehtavast tõi Paet esile tööd tervishoiusüsteemi arendamiseks Helmandi provintsis.

«Meie kogemus Helmandis kinnitab, et ka ekstreemsemates tingimustes
tegutsedes annavad pingutused kohalike inimeste tervishoiuvõimalustele tuntavaid tulemusi,» rääkis Paet Eesti tervishoiuekspertide tööst Afganistanis.

Majandus- ja sotsiaalnõukogu on ÜRO peamine majandus- ja sotsiaalküsimustega tegelev organ. ECOSOCi ülesandeks on edendada majandusarengut, inimõiguste kaitset ja rahvusvahelist koostööd erinevates sotsiaalvaldkondades ning koordineerida ÜRO eriagentuuride, programmide ja fondide tegevust.

Nõukogu algatab või viib läbi uurimusi, annab soovitusi, valmistab ette konventsioone ning korraldab rahvusvahelisi konverentse. ECOSOCi 54 liikmesriiki valib ÜRO peaassamblee.

Eesti liikmelisus ECOSOCis algas 1. jaanuaril 2009 ning kestab 3 aastat, kuni 31. detsembrini 2011. 15. jaanuaril 2009 valiti Eesti ÜRO peakorteris New Yorgis ECOSOCi asepresidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles