Solaarium kuulub ametlikult kõrgeimasse riskigruppi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siiani ei olnud rahvusvahelised eksperdid ametlikult kinnitanud, et solaariumikasutamise ja vähi tekkepõhjuste vahel on seos. Eile teatas aga Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) oma raportis, et solaariumid kuuluvad nüüdsest kõrgeimasse kantserogeensesse riskigruppi koos alkoholi ja sigarettidega, kirjutab Kaidi Kasenõmm ajalehes Postimees.

Aasta ringi solaariumi külastav Maarja Kangro usub, et mõõdukalt päevitades ei juhtu midagi halba. «Mu sõbrannal, kes käis kaks korda nädalas, tekkis küll ühest sünnimärgist haavand ja tal keelas arst solaariumi ära,» rääkis Kangro. See neiut aga kunstkiirte alt eemale ei peleta.

Nahavähk on Eestis kõige levinum vähitüüp ning viimase kolmekümne aasta jooksul on sellesse haigestumine kasvanud viis korda. Kuigi solaariumikeskused püüavad kliente väidetega, et ultraviolettkiirgus parandab nii tuju, organismi vastupanuvõimet kui ka südame ja vereringe tööd, ei ole arstid sellega nõus ega soovita solaariumi ühelegi tervele inimesele.

Eesti Vähiliidu juhatuse esimees Vahur Valvere rõhutab, et inimesed oleksid kunstpäevituse suhtes väga ettevaatlikud. «Kedagi ei saa keelata ega käskida, kuid loodame, et nahavähi teemale hakkavad üha rohkem tähelepanu pöörama nii lapsevanemad kui perearstid,» sõnas Valvere.

Praegu on nii klientide kui solaariumitöötajate enda teadlikkus puudulik. Kuigi solaariumide ultraviolettkiirgus on palju tugevam kui päiksel, ei ole paljud töötajadki sellega kursis. «Terviseriskide kohta eriti ei küsita ja ega meie ei jõua kõigile rääkida ka,» tunnistas Tallinna kesklinnas Päikesekliinikus töötav Aidi Toppa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles