Õpilased soovivad valehäbita seksuaalharidust

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksuaalharidus jätab praegu kõvasti soovida.
Seksuaalharidus jätab praegu kõvasti soovida. Foto: Liis Treimann / Postimees

Stroomi ranna noortekeskuse seksuaalhariduse teemalisel mõttetalgul selgus, et põhikoolinoored ootaksid õpetajatelt vähem valehäbi ning rohkem ausat arutelu.


«Noorte jutust tuli välja, et terviseõpetuse tunnis antakse neile küll materjalid kätte, aga otseselt midagi lahti ei seletata. Õpetajad kas tunnevad valehäbi või annavad õpilastele edasi enda hoiakuid, mis ei pruugi üldse õiged olla,» sõnas eilse ürituse üks korraldaja, Irje Tammeleht seksuaaltervise liidust.

Noored ootavad õpetajatelt sõbralikku ja toetavat suhtumist ning soovivad, et keerulisi seksuaalteemasid käsitletakse mängulisemalt ja näiteks seminari vormis, lisas Tammeleht.

Häiriva näitena toodi tema sõnul välja see, et õpetajad annavad teatud rasketel teemadel, nagu näiteks homoseksuaalsus hinnanguid, mis ei pruugi olla sugugi adekvaatsed.

«Põhjusel, et sellisel teemal ei ole ei õigeid ega valesid vastuseid, öeldi välja, et ka hindamissüsteem võiks pigem tugineda sellele, kas õpilased on õppetöös osalenud või mitte, ja nad saaksid selle järgi hindeks kas arvestatud või mittearvestatud,» vahendas Tammeleht.

Kuna üks projekti toetajatest on haridus- ja teadusministeerium, peaks selle käigus selgunud tõed kajastuma Tammelehe väitel ka kooliprogrammis.

Korraldjaja sõnul ongi mõttetalgute eesmärk parandada Eestis antava seksuaalhariduse kvaliteeti nii, et see oleks õpilastele paremini mõistetav. Just selle eesmärgiga on mõttetalgutesse kaasatud noored ise, et nad saaksid enda järgi eesmärgi paika panna.

Mõttetalgud olid Tallinna Noorsootöö Keskuse ja Eesti Õpilasesinduste Liidu projekti «Noortest lähtuv tervisekasvatus» pilootüritus ning kahe aasta jooksul korraldatakse üle Eesti teisigi seksuaalhariduslikke noorteüritusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles