Putukamürgid võivad leukeemiat tekitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putukamürgid võivad leukeemiat tekitada
Putukamürgid võivad leukeemiat tekitada Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

USAs Georgetowni ülikooli vähiuuringute laboratooriumis tehtud uuring näitas, et kodus putukate tõrjeks kasutatavad mürgid võivad leukeemiat tekitada.

Uuringus avastati, et lümfaatilisse leukeemiasse haigestunud laste väljaheited sisaldasid tavapärasest suuremal hulgal putukamürkide jäänuseid, kirjutab mtv3.fi.

Lümfaatiline leukeemia on lastel kõige levinum verevähiliik. Sellesse haigestuvad 3 – 7-aastased lapsed.

Uuringus analüüsiti leukeemiat põdevate laste ja nende emade väljaheiteid ning tervete laste ja nende emade väljaheiteid ning võrreldi saadud tulemusi.

«Avastasime, et leukeemia all kannatavatel lastel ja nende emadel oli putukamürkide jääke rohkem. Leukeemiasse haigestumises ei saa süüdistada ainult putukamürke, kuid uuringu tulemus annab hea põhja edasisteks uuringuteks,» sõnas uuringut juhtinud Offie Soldin.

Üle pooltel uuritutest leidus väljaheites märke putukamürgist. Kuid kahe metaboliidi DEPT ja DEDTP tase oli leukeemiat põdevatel lastel märgatavalt kõrgem.

Metaboliit on organismis metabolismi tagajärjel tekkinud aine.

Metaboliit võib olla bioloogiliselt toimetu või bioloogiliselt aktiivne. Bioloogiliselt aktiivsed metaboliidid võivad omakorda omada kas soovitud ravimtoimet või vastupidi – võivad olla organismile mürgised.

Putukamürke leidub keskkonnas üsna palju. Need jõuavad organismi, kas läbi nahapinna või siis sissehingamisel.

Uuringus osalenud emadelt koguti informatsiooni perekonna, kodu, toitumise, suitsetamise ja putukatõrje mürkide kasutamise kohta.

33 protsenti leukeemiat põdevate laste emadest tunnistas putukamürkide kasutamist kodus.  Tervete laste emadest kasutas putukamürke ainult 14 protsenti.

Varasemad uuringud on näidanud seost putukamürkide ja mõnda teist liiki vähi vahel.

Nimetatud uuring oli esimene, millega uuriti leukeemia ja putukamürkide vahelist seost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles