Teadlased leidsid uue HI-viiruse tüve

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid uue HI-viiruse tüve, mis arvatakse olevat esimene, mis on gorilladelt  inimestele siirdunud.
Teadlased avastasid uue HI-viiruse tüve, mis arvatakse olevat esimene, mis on gorilladelt inimestele siirdunud. Foto: AFP / Scanpix

Teadlased avastasid uue HI-viiruse tüve, mis arvatakse olevat esimene, mis on gorilladelt  inimestele siirdunud.

Varem arvati, et inimeste HI-viirus pärineb ainult šimpansidelt, vahendab AFP väljaannet Nature Medicine.

Uut tüüpi viirus avastati Lääne-Aafrikast Kamerunist pärit naiselt. Uue viiruse uurimine näitas, et see on väga sarnane gorilladel esineva SIVgor-viirusega.

«Tõenäoline on, et SIVgor-viiruse võisid gorillad inimestele edasi anda,» selgitasid uurijad.

Millal see viirus inimestele kandus, on raske kindlaks teha, kuna gorillade juures ei ole selle viiruse levikut eriti uuritud.

Nimetatud viirus arvatakse olevat siirdunud gorilladelt inimesele Aafrika lääne- ja keskosas üle saja aasta tagasi.

HI-viiruse ja selle tagajärjel tekkiv aids diagnoositi 1980. aastate alguses, kui USAs hakkasid noorte homoseksuaalide seas sagenema haigestumised ja surmajuhtumid.

Ligikaudsetel andmetel on siiani aidsi surnud vähemalt 25 miljonit inimest.

HIV ka HI-viirus (inglise keelsest lühendist Human immunodeficiency virus) on inimese immuunsüsteemi kahjustav retroviirus.

Aids (inglise keelsest lühendist Acquired immunodeficiency syndrome või Acquired immune deficiency syndrome, omandatud immuunpuudulikkuse sündroom) on inimese immuunsüsteemi kahjustavate sümptomide ja infektsioonide kogum, mille põhjustajaks on HIV.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles