Punapead on valu suhtes tundlikumad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punapead on valu suhtes tundlikumad
Punapead on valu suhtes tundlikumad Foto: Wikipedia.org

Punapäid on läbi sajandite nende juustevärvi tõttu halva iseloomuga inimesteks peetud.

Tegelikult aga viitavad looduse poolt kaasa antud punased juuksed hoopis sellele, et need inimesed on valu suhtes tundlikumad, vahendab STT väljaannet Journal of American Dental Association.

Hambaarstide sõnul kardavad punapead brünettide ja blondidega võrreldes valu rohkem. Arstide arvates on  tegemist erineva valutundlikkusega.

«Punapead on valu suhtes väga tundlikud ja selle tõttu tuleb neile rohkem tähelepanu pöörata,» sõnas valuuuringu üks koostajaid, arst Daniel Sessler.

Sessler on anestesioloog. Talle hakkas valu teema huvi pakkuma, kuna ta kolleegide sõnul on punapäid raskem enne operatsiooni magama panna.  Tavapärased narkoosiained ei andnud nende puhul soovitud tulemust ja mitmed punapäised patsiendid tunnistasid, et tundsid operatsiooni ajal valu.

Mitmete uuringute kohaselt tuleb punaste juustega patsientidele anda 20 protsenti rohkem narkoosi kui tumedate või blondide juustega patsientidele.

Uurijate arvates mängib punajuukseliste puhul rolli naha ja juuste värvi määrav geen MC1R. Mustade ja pruunide juustega inimestel toodab see geen melaniini. Punapeadel on see geen aga muteerunud ja toodab feomelaniini, mis lisaks punastele juustele annab ka tedretähed.

MC1R-geeni ja valutundlikkuse seost ei ole veel lõplikult kindlaks tehtud. Kuid aju-uuringud on näidanud, et närvirakud reageerivad nii MC1R geeni muutustele kui ka valule. Punajuukselisust tekitavat geeni MC1R esineb mõnevõrra ka brünettidel ja blondidel. Ka need inimesed on valu suhtes teistest tundlikumad, kuid mitte nii tundlikud kui punapead.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles