Punane vein aitab põletikku ära hoida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane vein aitab põletikku ära hoida.
Punane vein aitab põletikku ära hoida. Foto: Wikipedia.org

Varasemad uuringud on näidanud, et punasel veinil on mitmeid kasulikke omadusi, aidates ära hoida vereklompide teket ning ennetada vähki.

Šotimaal Glagow ülikoolis hiljuti tehtud uuring lisas nimekirja veel ühe – see alkohoolne jook aitab ka põletiku tekkimist ennetada, kirjutab Sciencedaily.com.

Uuring näitas, et punane vein blokeerib organismis kaks põletikku põhjustavat ensüümi.

Punases veinis leidub suurel hulgal antioksüdanti resveratroli, mis aitab ka verd korras hoida ning vähirakke hävitada.

Teadlased uurisid resveratroli mõju kahel grupil hiirtel.

Ilma varasema resveratroli manustamiseta tekkisid hiirtel teatud ainete mõjul sarnased sümptomid, nagu inimestel tekib sepsise korral. Sepsise ehk veremürgitusega võib kaasneda mitmete organite töö lakkamine ning tagajärjeks on surm.  

Resveratroli saanud katsealustel hiirtel põletikku ei täheldatud.

«Akuutset põletikulist haigust nagu sepsis on väga raske ravida ja paljud surevad korraliku ja kiire ravi puudumise tõttu,» selgitas uurija Alirio Melendez.

Ta lisas, et veremürgitusest ellujäänutel on mitmed organid põletiku tõttu kahjustatud ning see mõjutab nende elukvaliteeti.

«Hiirte katses aitas resveratrol ära hoida kahe põletikku tekitava ensüümi tekke,» nentis teadlane.

Resveratroli leidub viinamarjakestades ja selle tase veinides on vastavalt viinamarjasordile erinev. Kuid eelkõige leidub seda punases, mitte niivõrd valges veinis.

Austraalia arst Philip Norrie teatas möödunud aastal, et tal õnnestus välja töötada maailma kõige tervislikum vein, milles on tavaveiniga võrreldes 100 korda rohkem resveratroli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles