Teadlased: psühhopaatide ajus on vigased ühendused

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Tapvate ja vägistavate psühhopaatide emotsioonide ning impulsside ja otsustamisega tegelevate aju osade vahel on teadlaste väitel vigased ühendused.

Briti teadlaste läbi viidud uuringus võeti luubi alla inimesed, kes on toime pannud mõrva või mitmekordse vägistamise, vahendab Reuters.

Teadlased leidsid, et kurjategijate aju kahte olulist osa ühendavates «teedes» leidus «auke», mida normaalsetel inmestel ei olnud.

Uuring avab võimaluse, et ohtlikke psühhopaate võidaks tulevikus ravida, sõnas Londoni King's College'i psühhiaatriainstituudi doktor Michael Craig.

«Need olid psühhopaatia all kannatavad roimarid, kellel polnud teisi vaimseid haigusi,» ütles dr Craig Reutersile. «Leidsime, et psühhopaatide ajuühendused polnud nii head kui mittepsühhopaatidel. Kirjeldaksin neid kui maanteesid kahe asula vahel - leidsime, et psühhopaatide puhul olid teed auklikud ja halvasti hooldatud.»

Teadlasid märkisid, et võimalikke psühhopaate ei saa enne kuritegude sooritamist välja selgitada, sest uuringust ei selgu, kuidas, millal ja miks ajuühendused kahjustusid.

«Kõige põnevam küsimus on nüüd, millal need augud tekivad - kas need on kaasasündinud, arenevad välja varases nooruses või tekivad millegi muu tagajärjel,» lisas Craig.

Craig, kes viis uuringu läbi koos kolleegide Declan Murphy ja dr Marco Cataniga, rõhutas, et katse oli väikesemahuline - selles osales ainult üheksa psühhopaati ja üheksa mittepsühhopaati. «Sellise uuringu tarvis on keeruline inimesi leida, lisaks turvalisusprobleemidele on neid raske ajuskannerisse saada,» nentis Craig.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles