Ülimaskuliinsete meeste eluiga on lühem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Macho`likkus lühendab meeste eluiga
Macho`likkus lühendab meeste eluiga Foto: SCANPIX

USAs tehtud uurimuse kohaselt lühendab macho`likkus meeste eluiga.

Ülimaskuliinset elustiili harrastavad mehed on oma tervise suhtes hoolimatud ning terviseprobleemi tekkides ei soovi arsti poole pöörduda, kirjutab msnbc.com.

1000 meest uurinud teadlane Kristen Springer sõnas, et meeste seas juurdunud arusaamad on need, mis takistavad neil oma tervise eest paremat hoolt kandmast.

Uuringus osalenud meestelt küsiti nii macho`likkuse, mehelike väärtuste, soolise võrdõiguslikkuse ja naiste rollide kohta. Saadud vastustele lisati veel ka  katsealuste sotsiaalne ja majanduslik positsioon.

Ka küsiti, kas mehed osalevad USAs igal aastal keskealistele meestele suunatud kohustuslikus tervisekontrollis, mis koosneb üldise tervisliku seisundi määramisest, gripi vastu vaktsineerimisest ja eesnäärme kontrollist.

Uuring näitas, et möödunud aastal käisid macho`likkust hindavad mehed ülejäänustest 26 protsendi võrra vähem üldises tervisekontrollis, 30 protsenti vähem eesnäärmekontrollis ja ligi 50 protsenti vähem  kõigis kolmes nimetatus.

Uurijate sõnul on mehe tervise seisukohast kõige ohtlikum kombinatsioon see,  kui macho`liku suhtumisega mees on kõrgel positsioonil.

Varasemad uuringud on näidanud, et parem sotsiaalmajanduslik positsioon tagab meestele parema tervise, kuid macho`liku suhtumisega meeste puhul see ei kehti.

«Kui äärmuslikult maskuliinne mees on tööl väga kõrgel positsioonil, siis tõenäosus, et ta käib regulaarselt tervisekontrollis, vähenes märgatavalt,» selgitas Springer.

Uurijate arvates ei külasta kõrge positsiooniga ülimaskuliinsed mehed arste, kuna kardavad end tunda haavatavana ja nõrgana, kuna peavad patsiendid olema.

Ka ei meeldi neile kuulda oma ala spetsialistide soovitusi ning tõlgendavad neid, nii nagu heaks arvavad.

Maailma pikima elueaga mehed elavad Islandil. Sealsete meeste keskmine eluiga on 79,6 aastat.

USAs on valgenahaliste meeste keskmine eluiga 75,7 aastat ja mustanahalistel 69,6 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles