Õlu aitab osteoporoosi ennetada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu aitab osteoporoosi ennetada?
Õlu aitab osteoporoosi ennetada? Foto: SCANPIX

Hispaania teadlaste sõnul võib õlu aidata luude hõrenemist ehk osteoporoosi ennetada.

Uuring näitas, et regulaarselt õlut joovate naiste luud olid tugevamad ning nende haigestumine osteoporoosi selle tõttu minimaalne, kirjutab The Telegraph.

Teadlaste sõnul tugevdavad õlles leiduvad ained luustruktuuri ning aitavad kaasa tervete luurakkude tekkele.

Ka leidub õlles suures koguses taimset östrogeeni – fütoöstrogeeni.

Teadlased uurisid 1700 hea tervise juures oleva naise õllejoomisharjumusi. Lisaks tehti katsealuste käeluudele ultraheliuuring. Tulemused näitasid, et õlut eelistavate naiste luud olid tihedamad ja tugevamad.

Teadlased valisid uurimiseks naiste käeluud, kuna käeluud on esimesed, kus osteoporoosi märke leida võib.

Uurijad jätkasid, et luudele mõjub kõige paremini mõõdukas õllejoomine, kuid luid aitab tervena hoida ka minimaalne õllejoomine.

«Luude tekkel mängib tähtsat rolli räni. Teraviljades leidub räni suures koguses. Kuna õlut valmistatakse teraviljast, siis leidub seal luudele kasulikku räni,» selgitasid Hispaania teadlased.

Luud katab pealt luuümbris, selle all on tihe ja tugev luukude – pinkollus. Sellest seespool on aga pehme ja käsnjas käsnollus. Luukoes on ka veresooned. Luukoe keskel on luuüdi, mis jaguneb punaseks ehk vererikkaks ja kollaseks ehk rasvarikkaks luuüdiks.

Osteoporoosi puhul on luude tihedus on vähenenud, luudesse on tekkinud poorid, luukude on muutunud õhemaks ja luud on muutunud hapramaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles